Narciz Bălășoiu: Rusia e tot mai umilită din punct de vedere militar și ar putea să recurgă la gesturi nesăbuite din pricina unui dictator foarte frustrat. Combinatul Azovstal, expresia neputinței armatei ruse (VIDEO)

Narciz Bălășoiu: Rusia e tot mai umilită din punct de vedere militar și ar putea să recurgă la gesturi nesăbuite din pricina unui dictator foarte frustrat. Combinatul Azovstal, expresia neputinței armatei ruse (VIDEO)
Militarii ruși pe vehicule blindate în nordul Peninsulei Crimeea, pe 25 februarie 2022. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy

Federația Rusă este tot mai umilită din punct de vedere militar și în momentul de față nu poate declara niciun fel de victorie majoră, pe niciun plan, în ofensiva sa din Ucraina, dar are mijloace militare de forță pe care încă nu le-a utilizat, a declarat Narciz Bălășoiu, de la Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, vineri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Narciz Bălășoiu, pe B1 TV, despre războiul din Ucraina: Rusia ar putea să recurgă la gesturi nesăbuite din pricina unui dictator foarte frustrat de cum merg lucrurile pe teren

„Ne-am pus, practic, acest prag simbolic vizând data de 9 mai și există într-adevăr o așteptare, o mefiență, vizavi de faptul că avem de-a face cu un tip de deadline (termen-limită, n.r.) în care s-ar putea întâmpla ceva, ar putea fi un punct de inflexiune major în modul în care ostilitățile s-ar putea schimba, pentru că, observăm, Federația Rusă este din punct de vedere militar tot mai umilită, împinsă în corzi, practic nu poate declara niciun fel de victorie majoră în momentul de față, pe niciun plan, în ofensiva sa din Ucraina”, a explicat analistul.

Pe de altă parte, el a avertizat că Federația Rusă are la dispoziție mijloace militare de forță pe care încă nu le-a utilizat.

„Trebuie să rămânem realiști că Federația Rusă are încă mijloace, are mijloace militare de forță pe care nu le-a utilizat încă și ar putea să recurgă la gesturi nesăbuite din pricina unui președinte, unui dictator umilit, foarte frustrat de cum merg lucrurile pe teren, și am văzut asta inclusiv de cum se manifestă în apropierea sa, în proximitatea sa cu liderii militari, cu liderii serviciilor secrete”, a adăugat Narciz Bălășoiu.

În debutul invaziei au fost foarte multe teze care nu s-au confirmat, a explicat expertul.

„Ei bine, trebuie să corelăm totuși nivelul de ambiție și ceea ce ar putea să facă Federația Rusă în momentul de față cu niște realități pragmatice, necosmetizate, așa cum arată ele pe teren, și aici eu aș spune că avem de-a face mai degrabă cu un punct de inflexiune, dar nimic de ordin paradigmatic, adică să schimbe faliile în mod major, așa cum arată ele în momentul de față, și în niciun caz nu vom asista la un deadline, cum probabil Vladimir Putin a sperat în momentul în care a declanșat această invazie, iar pe calcule inițiale, știți foarte bine, vorbeam de 48 de ore cucerirea Kievului, într-o săptămână rezolvam cea mai mare parte din Ucraina, au fost foarte multe teze care nu s-au confirmat, fie că vorbim de, iată, succesul militar antamat, fie că vorbim de solidaritatea Occidentului în fața Federației Ruse”, a mai spus el.

Narciz Bălășoiu spune despre combinatul Azovstal din Mariupol că a devenit expresia neputinței armatei ruse.

„Combinatul Azovstal a devenit expresia neputinței armatei Federației Ruse și sigur că este umilitor, pentru că vorbim de un contingent de vreo 1.000 de militari și un număr echivalent de civili care sunt în momentul de față în catacombe”, a punctat Narciz Bălășoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)