Volodimir Zelenski acuză Rusia că folosește blocade ca formă de „tortură” prin înfometare la Mariupol

Volodimir Zelenski acuză Rusia că folosește blocade ca formă de „tortură” prin înfometare la Mariupol
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / ABACA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că situația de la Mariupol reprezintă unul dintre cele mai complicate aspecte ale războiului, acuzând forțele ruse de blocade și tortură prin înfometare, potrivit CNN.

Rusia folosește blocade ca formă de „tortură” prin înfometare la Mariupol, reclamă Zelenski

Momentul a avut loc în cadrul unui eveniment virtual pe care l-a găzduit think tank-ul Chatham House.

Întrebat despre situația de la Mariupol, liderul ucrainean a susținut că toate organizațiile internaționale, inclusiv cele ucrainene, au accesul interzis în zonă și nu pot aproviziona civilii cu apă, alimente și alte produse de bază. Comportamentul trupelor ruse în orașul de la Marea Azov este „inuman”, o „atitudine de bestie”, susține Volodimir Zelenski.

Nu în ultimul rând, el a subliniat importanța orașului-port și a explicat că, dacă Federația Rusă omoară civili care ar putea fi dați la schimb ca prizonieri de război, atunci Ucraina nu va mai putea să poarte discuții diplomatice cu partea rusă.

Combinatul Azovstal din Mariupol, cel mai asediat oraș ucrainean în cele 10 săptămâni de război, a devenit ultima redută a forțelor ucrainene care apără orașul, însă Volodimir Zelenski susține că în uriașa fabrică de oțel din era sovietică se află în continuare și civili.

Cu ocazia evenimentului găzduit de Chatham House, președintele ucrainean a anunțat și că l-a invitat pe cancelarul german Olaf Scholz să vină la Kiev în data de 9 mai, când Federația Rusă va sărbători „Ziua Victoriei” împotriva Germaniei Naziste.

„Este invitat, invitația este deschisă, este deja de ceva vreme. Este invitat să vină în Ucraina, poate să facă acest pas politic foarte puternic să vină aici pe 9 mai, la Kiev. Nu explic semnificația, cred că sunteți suficient de cultivați pentru a înțelege de ce”, a punctat Volodimir Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe