Cancelarul german Olaf Scholz, invitat la Kiev pe 9 mai, când Rusia va sărbători „Ziua Victoriei” împotriva Germaniei Naziste. Volodimir Zelenski: „Nu explic semnificația, cred că sunteți suficient de cultivați”

Cancelarul german Olaf Scholz, invitat la Kiev pe 9 mai, când Rusia va sărbători „Ziua Victoriei” împotriva Germaniei Naziste. Volodimir Zelenski: „Nu explic semnificația, cred că sunteți suficient de cultivați”
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut vineri cancelarului german Olaf Scholz să facă un „pas puternic” și să viziteze Kievul pe 9 mai, data la care Federația Rusă sărbătorește „Ziua Victoriei” împotriva Germaniei Naziste în Al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

Zelenski, despre o eventuală prezență a cancelarului german la Kiev când Rusia va sărbători „Ziua Victoriei”: „Nu explic semnificația, cred că sunteți suficient de cultivați”

Într-un discurs susținut în format online pentru think tank-ul britanic Chatham House, liderul ucrainean a criticat în termeni duri Federația Rusă, în special pentru situația din Mariupol și de la combinatul Azvostal, unde, potrivit Kievului, se adăpostesc în continuare și civili.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a ținut să îl invite la Kiev pe Olaf Scholz, în condițiile în care relațiile dintre Ucraina și Germania au suferit diverse momente de încordare, momente ce au culminat atunci când președintele german a fost împiedicat să efectueze o vizită în capitala ucraineană.

„Este invitat, invitația este deschisă, este deja de ceva vreme”, a declarat președintele Ucrainei.

„Este invitat să vină în Ucraina, poate să facă acest pas politic foarte puternic să vină aici pe 9 mai, la Kiev. Nu explic semnificația, cred că sunteți suficient de cultivați pentru a înțelege de ce”, a adăugat el.

Sărbătorită anual pe 9 mai, „Ziua Victoriei” reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente naționale ale Federației Ruse, fiind o comemorare a sacrificiului făcut de sovietici pentru a învinge Germania Nazistă în ceea ce rușii numesc „Marele Război Patriotic”, spune Reuters.

Cât despre situația de la Mariupol, un oraș-port cu valențe strategice la Marea Azov, Volodimir Zelenski susține că evenimentele de acolo pot fi încadrate ca „tortură” și că nu pot fi organizate noi discuții cu Federația Rusă dacă trupele ucrainene și civilii de acolo au fost uciși în loc să fie eliberați.

Mariupolul a fost cel mai asediat oraș ucrainean în războiul care se prelungește deja de 10 săptămâni, iar combinatul Azovstal, o uriașă fabrică de oțel din era sovietică, a devenit ultima redută a luptătorilor ucraineni care apără orașul de la Marea Azov.

„(Rușii) nu cred că pot fi trași la răspundere pentru crime de război, deoarece dispun de puterea unui stat nuclear”, consideră Volodimir Zelenski.

„Asta este a 72-a zi a războiului în toată regula și nu putem vedea niciun sfârșit la orizon și nu putem simți vreo voință a părții ruse pentru a-i pune capăt”, a mai spus liderul ucrainean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:50 - Sorin Cîmpeanu a anunțat că studenții vor putea face și cursuri online din toamnă: „Este un important pas înainte”
14:22 - Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
13:59 - Peste 13.000 de locuitori din Beijing au fost scoși din case la miezul nopții și băgați în carantină: „Este exact la fel ca în Shanghai” (FOTO)
13:37 - Imagini cu soldați ruși care își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, speriați de explozii
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”
11:20 - Sorin Grindeanu, despre podul de la Brăila: „Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație acest pod. Eu sunt optimist”