Noi proteste față de interzicerea avortului în Polonia. „Să forțezi femeile să aducă pe lume copii cu malformații grave e o barbarie care ne aruncă înapoi în Evul Mediu” (VIDEO)

Noi proteste față de interzicerea avortului în Polonia. „Să forțezi femeile să aducă pe lume copii cu malformații grave e o barbarie care ne aruncă înapoi în Evul Mediu” (VIDEO)
Foto: Hepta - Zuma Press / Mateusz Slodkowski

Mii de femei și bărbați au protestat din nou, luni, în toată Polonia, după ce Tribunalul Constituțional, controlat de partidul de guvernământ ultraconservator Lege și Justiție, a stabilit că este neconstituțională practicarea avorturilor în cazul în care fetusul prezintă malformații. Asta înseamnă că femeile vor fi obligate să aducă pe lume copii chiar dacă aceștia prezintă grave malformații și nici nu vor putea supraviețui.

Polonia, o țară predominant catolică, are deja una dintre cele mai restrictive legislații privind întreruperile de sarcină. După ce decizia Tribunalului va intra în vigoare, avorturile nu vor mai fi permise decât în cazul în care sarcina este rezultatul unui viol sau al unui incest ori dacă sarcina pune în pericol sănătatea și viața mamei. „Polonezii deja au iertat acestui guvern numeroase alte scandaluri. Nu vom ierta și acest atac la libertatea și demnitatea femeilor”, a spus una dintre protestatare.

În 2016, Jarosław Kaczyński, liderul partidului Lege și Justiție, declara: „Vom depune toate eforturile pentru a ne asigura că inclusiv sarcinile extrem de dificile, când bebelușul cu siguranță va muri, având malformații grave, vor fi duse de femei la termen, iar acestea vor naște, pentru ca bebelușul să fie botezat, îngropat și să aibă un nume”.

Nouă zi de proteste în Polonia, după ce avorturile au fost interzise aproape în totalitate

Mii de oameni au protestat luni, din nou, în Polonia, după ce avortul a fost interzis aproape total. Mai mulți șoferi au creat intenționat ambuteiaje în centrele orașelor, iar mii de alți manifestanți au participat la marșuri în care și-au exprimat revolta față de decizia Tribunalului Constituțional. În capitala Varșovia, activiștii au turnat vopsea roșie pe podul Łazieńkowski.

Potrivit ONG-ului care a organizat acțiunile, proteste au avut loc în peste 150 de localități din Polonia. Manifestări de susținere a polonezelor au avut loc dincolo de granițe.

Noi proteste față de interzicerea avortului în Polonia

„Polonezii deja au iertat acestui guvern numeroase alte scandaluri. Nu vom ierta și acest atac la libertatea și demnitatea femeilor”, a susținut Julita, o tânără de 33 de ani, care lucrează în Finanțe.

„Să ne forțezi să aducem pe lume copii bolnavi, cu malformații, provocând atât de multă suferință mamelor și celor mici, e un barbarie care aruncă Polonia înapoi în Evul Mediu. S-a depășit o linie și nu vom ceda”, a mai spus Julita, citată de The Guardian.

Marta Kotwas, cercetătoare specializată în populismul de extremă dreaptă a explicat: „Furia e atât de mare deoarece oamenii văd că acest subiect al avorturilor este exploatat în scop politic. Este evident că femeile sunt folosite ca piese de schimb de către actorii politici”.

Biserica Catolică a stârnit furia oamenilor. Slujbele, întrerupte de manifestante

Proteste au avut loc și în weekend, slujbele din unele biserici fiind întrerupte de femei îmbrăcate în bine cunoscuta ținută a slujitoarelor din producția ”The Handmaid’s Tale”. Femei și bărbați deopotrivă sunt furioși din cauza implicării Bisericii Catolice în viața publică.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sursă Video: Daily Mail

La Biserica Sfintei Cruci din centrul Varșoviei, duminică, manifestantele s-au ciocnit cu activiștii de extremă dreaptă, iar o femeie a fost luată cu ambulanța după ce se pare că a fost aruncată pe scările lăcașului de cult.

Robert Bąkiewicz, lider al extremei drepte, a anunțat că grupările naționaliste vor crea o ”gardă naională” care să apere bisericile de protestatare.

„Vedem deja o aliniere a politicienilor, Bisericii și grupărilor militante de dreapta. E cu adevărat înspăimântător”, a mai susținut Marta Kotwas.

Solidaritate față de femeile din Polonia

De data aceasta există semnale că grupuri care în mod tradițional nu se alătură manifestanților pro-alegere au făcut acum un pas mai aproape de aceștia. De exemplu, duminică, fermieri din orașul Nowy Dwór Gdański au ieșit cu tractoarele pe străzi, iar luni un sindicat al minerilor a venit cu o declarație publică în care a avertizat asupra pericolului alunecării spre totalitarism.

Furia a fost amplificată de informațiile că mulți medici, de teama de a nu încălca legea, au început să anuleze programările de întrerupere de sarcină în cazul unor fetuși cu malformații grave. Încă de vineri, conducerea spitalului Bielański din Varșovia a emis o directivă către departamentele de obstetrică și ginecologie prin care le-a avertizat să nu mai desfășoare procedurile programate. Un purtător de cuvânt al primarului Varșoviei a anunțat ulterior că întreruperile de sarcină se vor face, totuși, până când decizia Tribunalului Constituțional va intra în vigoare.

Ultima oră
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România. Cunoscuta autoare de cărți pentru copii se mută în Țările de Jos
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul
21:15 - Mircea Geoană: NATO a făcut un apel și pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, respectiv Crimeea și Donbas. Prezența militară rusească, împotriva voinței țărilor respective (VIDEO)
21:05 - Gabriela Cristea, atacată dur de fani. Internauții au reacționat imediat și îi aduc acuzații grave prezentatoarei de la Mireasă
20:43 - Apple va transforma iPhone-urile în terminale de plată POS. Toate telefoanele cu Apple Pay vor avea funcția (VIDEO)
20:39 - Mircea Geoană: Suntem dispuși să confirmăm o realitate pe care Federația Rusă continuă să o distorsioneze. Scutul antirachetă de la Deveselu e pur defensiv și se referă la riscuri de natură balistică din Orientul Mijlociu (VIDEO)