Oamenii de știință au descoperit un nou organ din corpul uman. Ce funcții are (FOTO)

Oamenii de știință au descoperit un nou organ din corpul uman. Ce funcții are (FOTO)
Foto: Pixabay

Oamenii de știință au descoperit un nou organ, respectiv un set de glande salivare așezate adânc în partea superioară a gâtului.

Un set de glande salivare, descoperite de oamenii de știință

Această regiune nazofaringiană, aflată în spatele nasului, nu se credea că găzduiește altceva decât glandele salivare microscopice, difuze; dar setul nou descoperit are o lungime medie de aproximativ 3,9 centimetri. Datorită amplasării lor pe o bucată de cartilaj numită torus tubarius, cei care le-au descoperit le-au numit glandele salivare tubariale.

Foto:Institutul Olandez pentru Cancer / livescience.com

Glandele probabil lubrifiază și umezesc gâtul superior din spatele nasului și gurii, au scris cercetătorii pe 23 septembrie în revista Radiotherapy and Oncology, citată de livescience.com.

Descoperirea a fost întâmplătoare. Cercetătorii de la Institutul Olandez pentru Cancer foloseau o combinație de scanări CT și tomografie cu emisie de pozitroni (PET) numită PSMA PET-CT pentru a studia cancerul de prostată . În scanarea PSMA PET-CT, medicii injectează pacientului un „trasor” radioactiv. Acest trasor se leagă bine de proteina PSMA, care este crescută în celulele canceroase de prostată. Studiile clinice au descoperit că scanarea PSMA PET-CT este mai bună decât imagistica convențională la detectarea cancerului de prostată metastazat.

Scanarea PSMA PET-CT se întâmplă, de asemenea, să fie foarte bună la detectarea țesutului glandei salivare, care este, de asemenea, bogată în PSMA. Până acum, la om existau trei glande salivare mari cunoscute: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, în spatele obrazului. Dincolo de acestea, poate o mie de glande salivare microscopice sunt împrăștiate în țesutul mucosal al gâtului și gurii, a declarat co-autorul studiului și oncologul în radiații al Institutului Olandez de Cancer, Wouter Vogel, într-un comunicat .

„Deci, imaginați-vă surpriza noastră când am găsit acestea”, a spus Vogel.

Pentru a confirma descoperirea, Vogel și colegii săi au cercetat 100 de pacienți (99 dintre ei bărbați datorită concentrării asupra cancerului de prostată) și au constatat că toți aveau glandele recent descoperite. De asemenea, au disecat acea regiune a nasofaringelui de la două cadavre dintr-un program de donare a corpului uman și au constatat că regiunea nou-descoperită consta din țesut al glandei mucoasei și conducte care se scurg în nasofaringe.

Descoperirea, importantă pentru tratamentul cancerului

Descoperirea ar putea fi importantă pentru tratamentul cancerului. Medicii care folosesc radiații pe cap și gât pentru a trata cancerul încearcă să evite iradierea glandelor salivare, a spus Vogel, deoarece deteriorarea acestor glande poate avea un impact asupra calității vieții.

„Pacienții pot avea probleme cu mâncarea, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povară reală”, a spus el.

Dar, pentru că nimeni nu știa despre glandele salivare tubariale, nimeni nu a încercat să evite radiațiile din acea regiune. Cercetătorii au examinat înregistrările a peste 700 de pacienți cu cancer tratați la Centrul Medical Universitar Groningen și au descoperit că cu cât pacienții au primit mai multe radiații în zona glandelor necunoscute, cu atât au raportat mai multe efecte secundare din tratamentul lor. Noua descoperire s-ar putea traduce astfel în mai puține efecte secundare pentru pacienții cu cancer.

Tags: