Olaf Scholz: Germania trebuie să devină forţa armată cea mai bine echipată din Europa. Concluziile că suntem înconjurați doar de prieteni s-au dovedit a fi eronate

Olaf Scholz: Germania trebuie să devină forţa armată cea mai bine echipată din Europa. Concluziile că suntem înconjurați doar de prieteni s-au dovedit a fi eronate
Foto: Hepta - DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Cancelarul Olaf Scholz a declarat, vineri, că Germania trebuie să devină „forţa armată cea mai bine echipată din Europa”, pentru că trebuie să fie „pilonul apărării convenţionale pe continent”, dar și pentru că s-au dovedit eronate concluziile că „nu suntem înconjuraţi decât de prieteni”.

Olaf Scholz, despre înarmarea Germaniei

„Ca țară cea mai populată, cu cea mai puternică economie şi situată în centrul continentului, armata noastră trebuie să devină pilonul apărării convenţionale în Europa, forţa armată cea mai bine echipată de pe continent”, a declarat Olaf Scholz, în faţa unor ofiţeri de rang înalt din armata germană, potrivit agențiilor internaționale.

El a mai afirmat că țara sa deja demonstrează că e gata să-şi asume o responsabilitate de prim-plan în apărarea Europei.

„Un fost ministru german al apărării credea că nu suntem înconjuraţi decât de prieteni. Concluziile sunt eronate, aşa cum ştim astăzi, dacă privim starea armatei germane”, a mai declarat Scholz, ca motiv pentru care armata germană trebuie consolidată.
Liderul de la Berlin s-a pronunțat apoi în favoarea creării unui „cartier general european”: „E creştere coordonată a capacităţilor europene îi va permite Europei să acţioneze”.

În discursul său, Scholz a pus accent pe apărarea aeriană „coordonată la nivel european şi contribuind la consolidarea pilonului european al NATO”.

Atitudinea Germaniei vizavi de înarmare s-a schimbat după ce Rusia a atacat Ucraina

Germania a avut o politică strictă de neînarmare, ignorând inclusiv angajamentul asumat de ea și de toate celelalte state NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare. Asta până la finele lunii februarie, când Rusia a atacat Ucraina.

Politica germană s-a schimbat radical de atunci și Berlinul a anunțat că va crește masiv cheltuielile pentru acest sector, chiar peste pragul de 2%.

De asemenea, a fost creat un fond special de aproximativ 100 de miliarde euro, de la bugetul federal, pentru înarmare.

În continuare, însă, guvernul condus de Scholz e acuzat că nu oferă sprijin militar suficient Ucrainei, în contextul în care alți lideri europeni susțin că ucrainenii, apărându-se pe ei, apără de fapt și restul statelor, împiedicând extinderea agresiunii rusești.

Urmăriți B1TV.ro și pe