OMS: Europa trebuie ”să accelereze serios” lupta contra Covid-19

OMS: Europa trebuie ”să accelereze serios” lupta contra Covid-19
Sursa foto: Pixabay

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au avertizat luni seară căEuropa trebuie ”săaccelereze serios” lupta împotriva noului coronavirus de tip SARS-CoV-2, dar instituția rămâne optimistăîn privintța faptului cățările europene nu vor fi nevoite săintre înblocaje naționale.

”Suntem încă optimiști că țările nu vor trebui să intre în așa-numitul blocaj național”, a spus Maria van Kerkhove, director tehnic la OMS pentru Covid-19, într-o conferință online, în momentul în carea fost întrebată despre numărul în creștere al cazurilor de infecții din Europa, potrivit Reuters.

”Suntem în urmavirusului în Europa”

”Acum suntem în urmavirusului în Europa, așa că depășirea lui va necesitao accelerare serioasă a măsurilor”, a afirmat Mike Ryan, expert la OMS.

Pe de altă parte, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut că după luni de luptăcontra pandemiei care a cauzat mai mult de 1,1 milioane de decese, o oarecare oboseală s-a instalat, dar el a făcut apel la continuarea luptei, la o zi după ce un înalt responsabil al administrațieiDonald Trumpa lăsat să se înțeleagă că Statele Unite renunță”să preia controlul pandemiei, dar ar paria pe medicamente și vaccinuri”.

Directorul OMS, a insistat: ”Când responsabilii acționează rapid, virusul poate fi suprimat”.”Nu putem renunța. Nu trebuie să renunțăm”, a adăugat directorulOMS, potrivit ziare.com.

Cum se va termina pandemia de COVID-19

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este foarte probabil ca pandemia decoronavirussă fie una îndelungată, dat fiind contextul actual, al creșterii numărului de infectări cu COVID-19 pe plan mondial.

În urmă cu două luni,OMSa declarat că „evaluează în continuare nivelul de risc global reprezentat de COVID-19 ca fiind unul foarte înalt”. Mai mult, deși se fac demersuri pentru realizarea unui vaccin eficient anti-coronavirus,OMSavertizează că “o soluție miraculoasă” s-ar putea să nu fie găsită niciodată.

Directorul general alOMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a afirmat, în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comitetului de Urgenţă, că„pandemia de COVID-19 este o criză de sănătate ce are loc o dată într-un secol şi ale cărei efecte vor fi resimţite timp de decenii”.

Mai mult, deși peste 150 de companii farmaceutice lucrează pentru găsirea unor vaccinuri, iar mai multe din acestrea se află în ultima fază de testare, acest lucru nu ar fi o garanție în eradicarea virusului SARS-CoV-2, susține Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Mai multe vaccinuri se află acum în faza 3 a unor studii clinice şi sperăm cu toţii că vom avea câteva vaccinuri eficiente, care să îi ajute pe oameni să nu se infecteze. Totuşi, nu există nicio soluţie miraculoasă în acest moment – şi este posibil ca ea să nu fie găsită niciodată”, a subliniat directorulOMS, potrivitReuters.

Ultima oră
19:08 - Explozie a cazurilor de COVID în București. Vlad Voiculescu, după ce avertizase că lipsesc 4.000 de teste pozitive din ultimele zile: „Minunea de după congresul PNL! – 653 cazuri duminică, 2.559 luni”
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile
18:05 - Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19
18:00 - De ce o sfătuiește Mitică Dragomir pe Simona Halep să se retragă din tenis
17:46 - Ursula von der Leyen a vizitat Spitalul Universitar împreună cu premierul Florin Cîțu și cu președintele Iohannis