Partidele de stânga, marile câștigătoare ale alegerilor federale din Germania. CDU, la cel mai slab rezultat după Al Doilea Război Mondial. Perspectivele pentru formarea unei coaliții, incerte

Partidele de stânga, marile câștigătoare ale alegerilor federale din Germania. CDU, la cel mai slab rezultat după Al Doilea Război Mondial. Perspectivele pentru formarea unei coaliții, incerte
Atât Verzii, cât și SPD au crescut cu peste 5% față de rezultatele obținute la alegerile federale din 2017, iar social-democratul Olaf Scholz e principalul favorit la postul de cancelar al Germaniei. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Antonio Pisacreta

Social-democrații germani s-au clasat pe prima poziție la alegerile federale din Germania, având un avans de aproape două procente față de blocul conservator CDU/CSU, arată rezultatele preliminare. Cum cursa este una foarte strânsă, orizontul pentru formarea unei coaliții de guvernare este încă neclar, transmite Deutsche Welle.

Alegeri federale Germania, rezultate preliminare: SPD – 25,7%; CDU/CSU – 24,1%

Rezultatele preliminare plasează SPD la un scor de 25,7%, în timp ce creștin-democrații și formațiunea-soră din Bavaria (CDU/CSU) au doar 24,1%, conform datelor publicate luni dimineață de Comisia electorală federală a Germaniei. Atât blocul conservator, cât și social-democrații au anunțat că doresc să conducă viitorul guvern de la Berlin, iar din punct de vedere matematic ambele tabere și-ar putea asigura suficienți aliați pentru ca acest lucru să se întâmple.

Verzii au înregistrat cel mai bun scor obținut vreodată, 14,8%. FDP a primit 11,5% dintre voturi, AfD – 10,3%, în timp ce Stânga a sfârșit la 4,9%.

Mariele câștigătoare ale scrutinului sunt formațiunile de centru-stânga. SPD și Verzii au crescut cu peste 5% comparativ cu rezultatele pe care le înregistrau la ultima rundă de alegeri federale, cea din 2017.

În schimb, blocul conservator a primit o lovitură istorică la scrutinul care marchează retragerea Angelei Merkel după aproape 16 ani la putere, înregistrând un scor cu peste 8% mai slab decât la ultimele alegeri, în ceea ce se conturează a fi cel mai slab rezultat pe care l-au obținut după Al Doilea Război Mondial.

Rămân deocamdată neclare perspectivele pentru formarea unei coaliții. Rezultatele preliminare lăsa o portiță deschisă pentru continuarea guvernării în formula „marii coaliții” dintre CDU/CSU și SPD, care a guvernat Germania din 2013.

Cu toate acestea, cu principalele formațiuni dorind să construiască viitorul guvern, Germania s-ar putea îndrepta către o coaliție în trei, ceea ce ar fi o premieră la nivel federal după anii 1960.

O opțiune ar fi o coaliție cu CDU/CSU, Verzii și FDP, însă la fel de bine SPD ar putea căuta să formeze un parteneriat cu Verzii și FDP.

Toate partidele au exclus o coaliție cu AfD.

Bundestagul nu va alege un nou cancelar al Germaniei până când nu se va forma o coaliție majoritară, proces care ar putea dura luni întregi. Totuși, Olaf Scholz, candidatul propus de SPD pentru poziția de cancelar, susține că discuțiile ar putea fi finalizate până la Crăciun.