Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
Angela Merkel, în 30 iunie 2021, la Berlin, în una dintre ședințele săptămânale de cabinet. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Tobias Schwarz

Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, spune despre actualul cancelar al Germaniei că iese din scenă cu capul sus. „Din zona puternică europeană, a fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est”, a spus președintele PMP la „Selectiv” cu Dan Bucura, duminică, pe B1 TV, în contextul în care Angela Merkel va face un pas în spate după alegerile federale de astăzi.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV: Angela Merkel este foarte corectă și foarte atentă la elementele de nuanță

„Angela Merkel, 15 ani cancelar, a avut o istorie extrem de interesantă și iese, în primul rând, cu capul sus, ceea ce e mare lucru. Câteva elemente punctuale – în primul rând, din zona puternică europeană, a fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est. În momentul în care în 2014 au apărut problemele în Ucraina, ea a generat grupul Normandia, împreună cu Franța, încercând deci să intre într-o negociere cât de cât cu Federația Rusă sub auspiciile occidentale pentru rezolvarea situației ucrainene. A reușit în criza datoriilor suverane. Acolo e o chestiune interesantă, ea a vrut să scoată Grecia din zona euro în acea perioadă, deci era foarte categorică, au intervenit Donald Tusk și Hollande, din câte îmi amintesc, foarte multe discuții în jurul mesei. Când în sfârșit s-a rezolvat problema și Grecia a rămas în zona euro, toată lumea știa că Germania a salvat Grecia, ca să vedeți ce înseamnă legenda și legitimarea”, a declarat Cristian Diaconescu, care a vorbit pe B1 TV și despre prezența președintelui Klaus Iohannis la Congresul PNL.

Întrebat dacă se poate spune că și noi, românii, am resimțit această atenție acordată Europei de Est, fostul ministru de Externe a explicat: „Ea este foarte corectă, în parteneriatul acesta trebuie să fim doi, cum se spune într-un tango. E foarte interesant, deși e un lider european, un lider puternic european, e foarte atentă la detalii. E foarte atentă la elementele de nuanță, se știa că atunci când negociezi bugetul Uniunii Europene și stai zi și noapte acolo la Bruxelles nu numai președintele Comisiei, dar și Angela Merkel știu exact capitolele bugetare și de unde se iau și se dau niște bani statelor. Din acest punct de vedere, în anumite momente, pe care le mai știu și eu, Angela Merkel ne-a ajutat efectiv. Pentru că și negocierea pe bugetul Europei seamănă de multe ori cu negocierile acestea obișnuite, pur și simplu stăm la masă și se iau bani dintr-un capitol, și se dau în altul. Statele din Uniunea Europeană care nu își cheltuiseră banii la un moment primeau o resursă suplimentară luându-se de la zona de cercetare-dezvoltare a Olandei, ca să înțelegeți”.

Ultima oră
18:20 - CNCAV: 150.639 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 111.033 au primit prima doză
18:15 - Mirel Joacă-Bine, ucis în timpul unui jaf în Italia. Românul devenit celebru pentru numele său a fost împușcat mortal de proprietarul magazinului pe care îl jefuia
18:05 - Andreea Marin, criticată de Cătălin Botezatu: „Trebuie să fie atentă la cine îi face ținuta”
18:01 - Florin Cîțu: PNL a făcut o concesie, PSD și USR au rămas pe poziții. E important ca românii să știe acest lucru, să vedem dacă aceste partide chiar vor să rezolve criza sau nu (VIDEO)
17:57 - Economist: Rata inflației ar putea crește la 10% în 2021. Perspective sumbre pentru 2022
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”
17:24 - UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației