Vicepremierul Rusiei îl dă de gol pe oligarhul Plahotniuc: „A propus ca PSRM și PDM să încheie un acord secret și să schimbe vectorul politicii externe de la Vest, la Est”

Vicepremierul Rusiei îl dă de gol pe oligarhul Plahotniuc: A propus ca PSRM și PDM să încheie un acord secret și să schimbe vectorul politicii externe de la Vest, la Est
Foto: Facebook/Vladimir Plahotniuc

Vicepremierul rus Dmitrii Kozak demască jocul dublu pe care îl face oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc în încercarea de menţine puterea şi a conduce autoritar tot ce se întâmplă pe scena politică de la Chişinău.

Deşi se prezintă drept un pro-european, Vladimir Plahotniuc nu are nicio problemă să sară şi în barca Rusiei dacă interesul o cere pentru a păstra puterea. Kozak a arătat că Plahotniuc a propus în cadrul negocierilor pe care le-a avut cu Igor Dodon ca PSRM și PDM să încheie acorduri secrete, iar ulterior să fie schimbat vectorul politicii externe a Republicii Moldova din direcţia Bruxelles spre Moscova.

„Acum devin mai clare solicitările celor care au adesea opinii diametral opuse, dar care spun că Republica Moldova trebuie eliberată de sub regimul criminal”, a mai spus Kozak, conform tv8.md.

Oficialul rus a mai spus că Partidul Democrat încearcă să inducă ideea că Rusia ar fi intenționat să ajungă la anumite înțelegeri secrete cu reprezentanții PD-ului, dar că acest lucru nu ar fi adevărat.

Publicaţia de peste Prut aminteşte că la începutul acestei săptămâni, Dmitrii Kozak a fost în vizită la Chișinău și acesta s-a întâlnit cu Vlad Plahotniuc. Astăzi, Igor Dodon a spus că acea întâlnire a avut loc chiar în biroul său din clădirea Președinției.

Duminică, Partidului Democrat a declarat într-un briefing de presă că Igor Dodon și Vlad Plahotniuc au negociat crearea unei majorități parlamentare, dar discuțiile au eșuat pentru că Dodon ar fi propus federalizarea Republicii Moldova, lucru care urma să fie prevăzut într-un acord secret, iar Plahotniuc a refuzat acest lucru.

Reamintim că scena politică de la Chişinău este în pragul unui război civil pe fondul luptei pentru înlăturarea oligarhului Vladimir Plahotniuc de la putere. Socialiştii preşedintelui Igor Dodon au făcut o alianţă cu pro-europenii din blocul ACUM şi au instalat un Guvern condus de Maia Sandu, dar Plahotniuc a replicat prin Curtea Constituţională care a anulat decretul de numire a premierului şi l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon pentru a îl lăsa în loc pe omul lui Plahotniuc, Pavel Filip, care a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri anticipate.