Poze de colecție. O fotografă din Moscova a surprins în imagini relația dintre magnații rușii și servitorii lor (FOTO)

Poze de colecție. O fotografă din Moscova a surprins în imagini relația dintre magnații rușii și servitorii lor (FOTO)

Fotografa Li-Mi-Yan a realizat un proiect prin care și-a propus să exploreze relația dintre stăpâni și ajutoarele lor.

Fotografa din Moscova a hotărât să scoată în evidență schimbările majore care au avut loc de la căderea Uniunii Sovietice, mai ales că în anii 90, capitalismul a crescut foarte mult, diferența dintre bogați și săraci adâncindu-se tot mai tare.

Li-Mi-Yan a numit proiectul său fotografic “Stăpâni și Servitori”, punând accent pe relația dintre oamenii bogați ai Rusiei și servitorii lor.

Fotografa i-a surprins pe bogații ruși în mai multe ipostaze cu servitorii lor, fie că vorbim de șoferi, bone, grădinari sau menajere.

Sunt o fire cu multă compasiune și mă interesează relațiile dintre oameni, a zis Li-Mi-Yan pentru Broadly, potrivit vice.com.

„Mulți au fost de acord să fie fotografiați fără să chestioneze prea mult conceptul proiectului. Dar au existat și persoane care au refuzat din diverse motive. După câteva articole din presă, câteva persoane mi-au cerut să scot din proiect fotografiile cu ele.", a spus Li-Mi-Yan.

„În Rusia, munca în industria serviciilor a fost percepută mereu ca un job destul de rușinos, deși toți angajatorii declară că își tratează servitorii cu multă grijă și respect – se simt cumva patroni", a explicat Li-Mi-Yan. „În același timp, toți lucrătorii în industria serviciilor, oricât de bună ar fi relația cu șefii lor, visează să pună deoparte niște bani și să-și găsească un alt job. Majoritatea au diplome universitare și profesii foarte interesante și privesc acest job ca pe un ocol în calea spre un viitor fericit. Unele menajere au refuzat să fie fotografiate pentru că li se părea că asta le va afecta cariera în viitor. ", a mai spus fotografa Li-Mi-Yan.

Tags: