Premierul turc, declarație dură la adresa SUA: Orice țara care îl adăposteste pe clericul Gulen nu poate fi un prieten și va fi considerată în război cu Turcia

Premierul turc, declarație dură la adresa SUA: Orice țara care îl adăposteste pe clericul Gulen nu poate fi un prieten și va fi considerată în război cu Turcia
Foto: gucmedya.com

Declarație extrem de dură la adresa SUA din partea premierului turc în contextul tentativei de lovitură de stat din Turcia. Binali Yildirim a afirmat că ”orice țară care îl adăposteste pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei”, în condițiile în care președintele Recep Tayyip Erdogan a aruncat vina pentru tentativa de lovitură de stat asupra clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, informează Reuters.

Erdogan a declarat în noaptea de vineri spre sâmbătă că persoanelor implicate în tentativa de lovitură de stat "li s-a spus ce să facă din statul american Pennsylvania", o referire clară la Fethullah Gulen.

Pe de altă parte, sâmbătă clericul Gulen a condamnat evenimentele din Turcia.

"Am suferit de-a lungul ultimilor 50 de ani din cauza catorva lovituri de stat militare și consider că este o insultă să fiu acuzat de vreo legătură cu aceasta încercare. Resping categoric astfel de acuzații", a declarat Gulen.

De asemenea, un grup de apropiați ai clericului a negat implicarea în tentativa de lovitură de stat. O poziție similară a venit și din partea unei organizații din SUA apropiată predicatorului.

"Condamnam orice intervenție militară în politica internă a Turciei. Declarațiile făcute de cei din cercurile lui Erdogan cu privire la implicarea mișcării sunt extrem de iresponsabile", a transmis, într-un comunicat, Alianța pentru Valori Comune.

Tags: