Președintele Mexicului, testat pozitiv pentru COVID-19. Lopez Obrador are simptome ușoare și s-a arătat „optimist”

Președintele Mexicului, testat pozitiv pentru COVID-19. Lopez Obrador are simptome ușoare și s-a arătat „optimist”
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ismael Rosas

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a confirmat, duminică, că a fost testat pozitiv pentru COVID-19, dar s-a arătat „optimist” și a precizat că simptomele sale sunt ușoare, transmite Al Jazeera, care notează că liderul mexican a fost văzut destul de rar cu mască și că și-a respectat calendarul aglomerat în ciuda pandemiei.

Lopez Obrador, președintele Mexicului, a fost testat pozitiv pentru COVID-19

„Regret să vă informez că sunt infectat cu COVID-19. Simptomele sunt ușoare, dar deja fac tratament medical”, a declarat președintele mexican, pe Twitter. „Ca întotdeauna, sunt optimist. Vom trece împreună prin asta”, a adăugat el.

În vârstă de 67 de ani, Lopez Obrador a fost criticat pentru felul în care a gestionat epidemia de coronavirus din Mexic, inclusiv pentru lentoarea cu care a instituit lockdown-ul la startul pandemiei, dar și pentru faptul că a continuat să desfășoare mitinguri cu susținătorii săi, cu care a dat mâna și cu care s-a îmbrățișat.

În martie 2020, întrebat cum protejează Mexicul, președintele Lopez Obrador scotea din portofel două iconițe și le arăta cu mândrie. Ulterior, în iulie, el spunea: „Îmi voi pune o mască. Știți când? Când nu va mai exista corupție”.

Președintele mexican a opus rezistență la închiderea economiei, invocând efectul devastator pe care l-ar putea avea măsurile de acest gen asupra vieții de zi cu zi.

Din punct de vedere pandemic, Mexic are al patrulea bilanț din lume, după SUA, Brazilia și India. Capitala țării, Mexico City, a fost în stare de alertă maximă de la jumătatea lui decembrie, cu un grad de ocupare a paturilor din spitale de peste 90%.

„(Diagnosticul) vine într-un moment în Mexic când sunt probleme serioase cu gestionarea pandemiei”, a afirmat John Holman de la Al Jazeera, care se află în Mexico City. „Este o situație critică”, a mai spus el.

Ministerul mexican al Sănătății a raportat, duminică, 10.872 de cazuri nou confirmate de infecție cu SARS-CoV-2 și 530 de fatalități, aducând bilanțul total la circa 1,76 milioane de cazuri și 149.614 decese.

Cu toate acestea, oficialii au indicat că bilanțul real ar putea fi mult mai mare decât cel arătat de numărătoarea oficială.

În Mexic, campania de vaccinare a început în 24 decembrie.