Preţurile mondiale la alimente au urcat în 2021 la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Preţurile mondiale la alimente au urcat în 2021 la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu
Photo via Pixabay

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut cu 28,1% în cursul anului 2021, la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar speranțele de revenire la stabilitatea pieței alimentare sunt mai modeste, conform analizei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, relatează Reuters, citat de către Agerpres.

Cele mai scumpe alimente din ultimul deceniu

Conform indicelui Food Price Index publicat de către FAO, acesta măsoară prețul unui coș de cumpărături format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În anul 2021, acest indice a crescut până la 125,7 puncte, reprezentând cel mai ridicat nivel după cel din 2011, de 131,9 puncte.

„Deşi în mod normal preţurile ridicate ar urma să facă loc producţiei majorate, costul ridicat al factorilor de producţie, evoluţia pe plan global a pandemiei şi condiţiile climatice mai nesigure ca niciodată lasă puţin loc pentru optimism în privinţa revenirii la condiţii de piaţă mai stabile, inclusiv în 2022″, a apreciat economistul FAO Abdolreza Abbassian.

Prețurile ridicate la alimente au contribuit în mod direct la majorarea ratei inflației, deoarece economiile mondiale se redresează treptat în urma crezi provocate de virusul Sars-Cov-2, iar FAO a subliniat că țările ce sunt dependente de importuri, costurile îi vor pune în pericol pe cei cu venituri mai mici.

De asemenea, creșterea prețurilor îngrășămintelor, în urma majorării prețurilor la energie, a sporit costurile de producție și întreținere pentru fermieri, provocând, de asemenea, dubii privind randamentul pe care recoltele le vor putea avea în anul 2023.

Românii dau mulți bani pe mâncare

În 2020, media UE a fost de 14,8%, în creştere faţă de 13% în anul precedent. În România, însă, procentul în 2020 a fost de 26,4%, în creștere față de 2019, când a fost de 26%.

Alte state UE în care alimentele au avut o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor au fost Lituania (21,7%), Estonia (21,6%) şi Croaţia (21,4%).