Record negativ în Irak: 325 de oameni au murit şi 697 au fost răniţi în atentate, numai în luna iulie

Record negativ în Irak: 325 de oameni au murit şi 697 au fost răniţi în atentate, numai în luna iulie
În luna iulie şi-au pierdut viaţa, în Irak, 325 de persoane, acesta fiind cel mai mare număr de victime din ultimii doi ani. Datele au fost făcute publice de Ministerele Sănătăţii, Internelor şi Apărării din...

În luna iulie şi-au pierdut viaţa, în Irak, 325 de persoane, acesta fiind cel mai mare număr de victime din ultimii doi ani. Datele au fost făcute publice de Ministerele Sănătăţii, Internelor şi Apărării din Irak.

Atentatele cele mai sângeroase au avut loc la 23 iulie, când 29 de atacuri au lovit mai multe oraşe irakiene, ucigând 113 persoane şi rănind alte 250. Este vorba de seria de atacuri cu cele mai multe victime de la 8 decembrie 2009 încoace. Cel mai grav dintre aceste atacuri a avut loc în oraşul Taji, situat la 25 de kilometri nord de capitala irakiană, unde cel puţin 42 de pesoane şi-au pierdut viaţa şi alte 40 au fost rănite. Printre victime s-au aflat numeroşi militari şi politişti.

Cinci bombe au fost detonate în vecinătatea unor locuinţe ale suniţilor, înainte ca un atentator sinucigaş să detoneze o centură cu explozibil. Acesta ceruse ajutor la numărul de urgenţă, iar când echipele de salvare s-au apropiat de el, a detonat bomba. Un alt dispozitiv pus într-o maşină a explodat într-o piaţă publică.

În total, 325 de persoane au murit, iar 697 au fost rănite. Acesta este cel mai ridicat bilanţ lunar dat publicităţii de guvernul irakian. În aprilie, Statul islamic Irak  ramură a Al-Qaida, a anunţat într-un mesaj postat pe internet „o ofensivă sacră în timpul Ramadanului”. Conform autorităţilor irakiene, atacurile nu au fost revendicate.

Chiar dacă violenţele s-au diminuat în raport cu anii 2006-2007, acestea rămân frecvente în Irak.