Siria: Ban Ki-moon condamnă uciderea a sute de civili în Daraya și cere ca incidentul să fie investigat

Siria: Ban Ki-moon condamnă uciderea a sute de civili în Daraya și cere ca incidentul să fie investigat
Secretarul general al ONU, ban Ki-moon, a condamnat ferm uciderea a sute de civili în orașul sirian Daraya și a cerut ca incidentul să fie investigat imediat. “Secretarul general condamnă cu fermitate această cr...

Secretarul general al ONU, ban Ki-moon, a condamnat ferm uciderea a sute de civili în orașul sirian Daraya și a cerut ca incidentul să fie investigat imediat.

“Secretarul general condamnă cu fermitate această crimă îngrozitoare și brutală,” a declarat purtătorul de cuvânt al lui Ban, Martin Nesirky, reporterilor la sediul ONU de la New York. “Trebuie investigată imediat, într-o manieră independentă și imparțială, și cei responsabili de înfăptuirea acestei crime trebuie trași la răspundere,” a mai afirmat acesta, conform site-ului oficial al Organizației Națiunilor Unite.

Conform raportărilor din media, grupările de opoziție din Siria sustin că mai mult de 200 de corpuri neînsuflețite au fost găsite în Daraya, la marginea de sud-vest a capitalei Damasc, după ce trupele guvernamentale au intrat în oraș sâmbătă, pentru ceea ce teelviziunea controlată  de stat siriană a descris drept o operațiune de contra-terorism. Activiștii susțin că cele mai multe victime sunt civili.

“Acesta este încă un exemplu evident a lipsei de protecție a civililor în Siria și care arată nevoia urgentă de a preveni și alte pierderi de vieți,” a mai afirmat Nesirky.

Siria a fost distrusă de violență, peste 17.000 de persoane, cei mai mulți civili, fiind uciși de când a început revolta împotriva președintelui Bashar al-Assad, acum aproximativ 17 luni.

Numărul persoanelor care au fugit din țară a crescut dramatic la sfârșitul săptămânii trecute, până la 2.000 de persoane trecând granița din Siria în Iordania într-o singurănoapte, conform UNICEF. Aceeași sursă arată că în jur de 17.000 de persoane, dintre care jumătate copii, se află în tabăra de refugiati Za’atari din nordul Iordaniei, iar numărul lor crește cu sutele în fiecare zi, pe măsurăce vin alți oameni din Siria. Reprezentanții UNICEF se așteaptă să aibă 70.000 de refugiati în tabără până la sfârșitul anului.