Disproporția de forțe este atât de mare în favoarea NATO încât Rusia n-are resursele necesare pentru a încerca un război clasic împotriva României, a subliniat analistul de politică externă Ștefan Popescu, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.
Întrebat despre analiza în care Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank din SUA, vorbește despre consecințele sumbre pe care le-ar putea avea o victorie a Rusiei în Ucraina, inclusiv din perspectiva pericolului pentru România, analistul român a explicat: „Tocmai acest efect șocant pe care foarte bine l-ați amintit, l-ați punctat, este urmărit, să creeze un efect șocant asupra decidentului american, mai ales al congresmenilor din Camera Reprezentanților, pentru a debloca ajutorul pentru Ucraina”.
„Altfel, asemenea mesaje sunt destul de periculoase, pentru că ele sapă încrederea în Organizația Tratatului Nord-Atlantic, or cetățenii României, telespectatorii noștri, trebuie să știe următorul lucru, că România și Polonia, dar pe noi ne interesează România, se află la adăpost sigur, pentru că face parte din Organizația Tratatului Nord-Atlantic, care este o alianță nucleară, sub umbrela nucleară, iar Rusia știe acest lucru. Un atac împotriva unei puteri nucleare de către o altă putere nucleară nu înseamnă decât distrugere mutuală. Lucrurile sunt simple”, a explicat Ștefan Popescu.
„Chiar din punct de vedere convențional, disproporția de forțe este atât de mare în favoarea NATO față de Rusia încât Rusia n-are resursele necesare pentru a încerca un război clasic împotriva României. Că vor fi acțiuni hibride, de acord, ele sunt deja. Că vor fi acțiuni de dezinformare, de inducere în eroare a opiniei publice pentru a crea breșe, pentru a slăbi susținerea de care se bucură instituțiile României, Organizația Tratatului Nord-Atlantic, de acord”, a continuat analistul.
„Că rușii își vor trimite foarte frecvent aeronavele în proximitatea spațiului aerian al României tocmai pentru a ne testa voința de a ne apăra și de a testa voința aliaților care sunt prezenți pe teritoriul României, de acord, dar pentru a merge până la posibil război-invazie, chiar în condițiile scenariului negru pe care nu ni-l dorim și care este de evitat, al unei vecinătăți terestre directe cu Federația Rusă, cred că este o diferență foarte mare”, a mai spus Ștefan Popescu.