Surse: Unitățile ruse din apropierea Ucrainei sunt acum în „poziții de atac” (FOTO, VIDEO)

Surse: Unitățile ruse din apropierea Ucrainei sunt acum în „poziții de atac” (FOTO, VIDEO)
Surse: Unitățile ruse din apropierea Ucrainei sunt acum în „poziții de atac” Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Vitaly Timkiv

Rusia a mutat câteva lansatoare de artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune în poziție de tragere, amenințând Ucraina, potrivit unui oficial american, citat de CBS.

Unele unități rusești și-au părăsit zonele de adunare și încep să se deplaseze în „poziții de atac”, potrivit oficialului. Unele deplasări erau vizibile deja și pe imaginile satelit.


Această mișcare marchează o schimbare față de duminică, când unele dintre unități părăsiseră zonele de adunare, dar nu luaseră încă ceea ce ar putea fi privit drept poziții de atac.

SUA consideră că Rusia va ataca Ucraina până la sfârșitul săptămânii, deși nu este încă sigur ce formă va avea loc totul, conform sursei citate.

Odată ce atacul rusesc începe, cunoștințele SUA despre ceea ce se întâmplă vor scădea dramatic. Americanii nu vor avea trupe la sol și nici avioane de recunoaștere în aer, iar atacurile cibernetice rusești și războiul electronic vor stinge comunicațiile.

Sâmbătă, președintele Biden l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin că SUA vor „răspunde decisiv și vor impune costuri rapide și severe”, în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

Pe parcursul weekend-ului, imaginile de satelit au descoperit mai multe noutăți în dreptul acumulării de forțe rusești din Belarus.

La granița cu Ucraina s-a descoperit un nou spital de campanie și desfășurarea a mai multor avioane de atac la sol.

Oficialii americani spun că Rusia are acum 80% din forțele de care va avea nevoie pentru a lansa o invazie la scară largă, iar restul sunt pe drum.

Un internaut a filmat un transport de blindade ruseți la doar 30 de km de granița cu Ucraina.

Peste 100.000 de soldați ruși sunt adunați de-a lungul granițelor Ucrainei – la est, în Rusia, și la nord, în Belarus.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat duminică dimineața că președintele rus, Vladimir Putin, ar putea da ordinele pentru o invazie „în mod precis, în orice moment”.

„Am observat în ultimele 10 zile o accelerare dramatică a formării forțelor ruse și a dispoziției acelor forțe în așa fel încât să poată lansa o acțiune militară în mod precis, în orice moment”, a spus Sullivan.

„Ar putea face acest lucru săptămâna viitoare, dar, desigur, încă așteaptă ordinul de la Putin.”

Sullivan a recunoscut că există o posibilitate clară ca Rusia să lanseze un atac cu steag fals, poate în regiunea Donbas din Ucraina, pentru a justifica o invazie și a spus că SUA „veghează cu foarte multă atenție”.

În acest scenariu, serviciile ruse de informații ar putea „conduce un fel de atac asupra forțelor proxy ruse din estul Ucrainei sau asupra cetățenilor ruși, iar apoi să dea vina pe ucraineni”, a spus Sullivan duminică.

Sullivan informează luni liderii Congresului despre cele mai recente evoluții din Ucraina.

Sâmbătă, președintele Biden l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin că SUA vor „răspunde decisiv și vor impune costuri rapide și severe”, în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

Închiderea ambasadei SUA la Kiev

Statele Unite închid Ambasada SUA la Kiev și „relocează temporar” numărul mic de personal diplomatic rămas în țară.

Relocarea va avea loc către la Lviv, un oraș din vestul Ucrainei, „din cauza accelerației dramatice a acumjulării de forțe rusești”, a anunțat luni secretarul de stat, Antony Blinken, conform CNN.

„Am ordonat aceste măsuri dintr-un singur motiv – siguranța personalului nostru – și îndemnăm cu tărie pe toți cetățenii americani rămași în Ucraina să părăsească imediat țara”, a spus Blinken într-un comunicat.

„Aceste precauții prudente nu subminează în niciun fel sprijinul nostru sau angajamentul nostru față de Ucraina. Angajamentul nostru față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este neclintit”, a spus el.

„De asemenea, continuăm eforturile noastre sincere de a ajunge la o soluție diplomatică și rămânem angajați cu guvernul rus în urma apelului președintelui Biden cu președintele Putin și a discuției mele cu ministrul de Externe, Lavrov”.

„Calea către diplomație rămâne disponibilă dacă Rusia alege să se angajeze cu bună-credință. Așteptăm cu nerăbdare să ne întoarcem personalul la Ambasadă de îndată ce condițiile permit acest lucru”, a adăugat Blinken.

Mișcările au loc la câteva zile după ce SUA au ordonat marii majorități a angajaților guvernului SUA să părăsească țara și au anunțat că serviciile consulare la Ambasada SUA vor fi suspendate începând de duminică.

Departamentul de Stat a declarat în acest weekend că va păstra o mică prezență consulară în Lviv pentru serviciile de urgență.

Oficialii americani au cerut în repetate rânduri cetățenilor americani să părăsească Ucraina, avertizând că o invazie rusă poate să apară în orice moment.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)