Telefoanele soldaților israelieni, ATACATE informatic de membri ai Hamas. Metoda folosită, DE NECREZUT

Telefoanele soldaților israelieni, ATACATE informatic de membri ai Hamas. Metoda folosită, DE NECREZUT
Foto: pixabay.com

Mai mulți membri ai organizației Hamas, care deține controlul în Gaza, au atacat informatic telefoanele a zeci de soldați israelieni.

Metoda folosită de aceștia este una inimaginabilă. Mai precis, aceștia s-au dat drept femei dornice de atenție.

Anunțul a fost făcut de armata Israelului.

Un purtător de cuvânt a declarat că soldații au primit fotografii false cu femei tinere. Astfel, au fost atrași să descarce o aplicație fără să știe că aceasta putea fi folosită pentru a le fi accesate telefoanele.

”Nu a avut loc o accesare semnificativă de informații” înainte ca atacul informatic să fie descoperit, potrivit purtătorului de cuvânt.

Hamas și Israelul se consideră reciproc drept rivali de moarte, potrivit presei internaționale.

Locotenent-colonelul Jonathan Conricus a menționat că aceasta este a treia tentativă din ultimii ani a Hamas de a accesa telefoane ale soldaților israelieni, însă este cea mai sofisticată.

”Vedem că sunt pe cale să învețe și își perfecționează jocul”, a menționat purtătorul de cuvânt.

Hackerii s-au dat drept femei tinere care nu vorbesc bine limba ebraică, pretinzând că sunt imigrante sau că au deficiențe vizuale sau de auz, pentru a părea convingătoare, a adăugat colonelul Jonathan Conricus.

Ulterior, după formarea unor prietenii, ”femeile” trimiteau linkuri prin intermediul cărora pretindeau că pot face schimb de fotografii. Însă, în realitate soldații descărcau programe malware capabile să le atace telefoanele sau computerele.

Astfel, după deschiderea linkului respectiv, programul insta un virus capabil să permită accesul hackerului la datele din telefon, inclusiv la locație, imagini și contacte.

Mai mult, hackerul avea posibilitatea să manipuleze telefonul respectiv de la distanță, folosindu-l pentru fotografii și înregistrări fără știința proprietarului.

Colonelul Conricus a declarat că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au descoperit complotul în urmă cu câteva luni,

Cu toate acestea, l-a lăsat să continue sub supraveghere, până a fost închis.

IDF a avertizat anterior soldații că trebuie să fie vigilenți atunci când își folosesc smartphone-urile și a distribuit recomandări pentru a preveni tentativele de hacking, scrie BBC.