Teroristul de pe aeroportul din Burgas ar fi petrecut cel puțin 4 zile în Bulgaria: Compania care deținea autocarul explodat, avertizată înainte de atac

Teroristul de pe aeroportul din Burgas ar fi petrecut cel puțin 4 zile în Bulgaria: Compania care deținea autocarul explodat, avertizată înainte de atac
Autorul atentatului de pe aeroportul din Burgas, soldat cu moartea a şapte persoane, dintre care cinci israelieni, a petrecut cel puţin patru zile în Bulgaria înaintea atacului, potrivit ministrului de Interne,...

Autorul atentatului de pe aeroportul din Burgas, soldat cu moartea a şapte persoane, dintre care cinci israelieni, a petrecut cel puţin patru zile în Bulgaria înaintea atacului, potrivit ministrului de Interne, Ţvetan Ţvetanov, relatează site-ul Novinite.com. Şi asta, după ce teroristul sinucigaş ar fi intrat în Bulgaria , dinspre România.

Un cotidian din Bulgaria a scos la iveală noi detalii din cadrul anchetei. Conform portalului Monitor.bg, teroristul responsabil pentru uciderea şapte persoane şi rănirea altor 33 ar fi intrat în Bulgaria prin punctul de frontieră de la Ruse, şi venea dinspre România. Informaţia a fost transmisă Sofiei de către poliţia de frontieră din Ruse, după ce imaginile suprinse de camerele de supraveghere din aeroportul Burgas au fost date publicităţii. Se pare că atacatorul ar fi petrecut câteva zile în Ruse.

Acesta ar fi petrecut între 3 şi 7 zile pe teritoriul Bulgariei şi ar fi beneficiat de ajutorul câtorva complici, care s-au ocupat, cel mai probabil, de găsirea unei locuinţe. Mai mult decât atât, se pare că grupul ar fi supravegheat aeroportul câteva zile înainte de atentat. Deocamdată nu se ştie dacă şi complicii fac parte dintr-o grupare teroristă.

Jurnaliştii bulgari, care citează surse din anchetă, au precizat că unul dintre complici ar fi sunat la sediul companiei care deţinea autobuzul vizat de atentat şi ar fi avertizat conducerea de iminenţa unui atac. În ciuda avertismentului, Poliţia nu a fost anunţată.

Suspectul ar fi încercat să închirieze un autovehicul, conform Novinite.com, care precizează că bărbatul a petrecut ceva timp în Ravda, înainte de atentat. A fost însă refuzat de proprietar, căruia i s-au părut suspecte acetele prezentate de bărbat.

Aceleași surse le-au dezvăluit ziariștilor că au fost deja verificate mai multe hoteluri din Ruse care găzduiesc în principal turiști israelieni, dar nu se cunosc și alte detalii.

Serviciile de informații bulgare, care beneficiază de sprijinul agențiilor FBI, CIA, Mossad și Interpol, analizează trei piste principale. Cea mai probabilă variantă indică faptul că teroristul ar face parte din gruparea șiită Hezbollah și ar fi primit ajutor și din partea Gardienilor revoluției din Iran. Însă investigatorii iau în calcul posibilitatea ca atacatorul să fie membru al Al Qaida ori al unei grupări teroriste din Turcia.

SRI nu comentează

Serviciul Român de Informaţii nu a dorit să facă niciun comentariu pe marginea acestui subiect.

„SRI nu comentează informaţia apărută în presa bulgară. SRI monitorizează în permanenţă evoluţia ameninţărilor teroriste la adresa României, în cooperare cu partenerii externi ai Serviciului pentru realizarea măsurilor de prevenire a oricărui potenţial risc la adresa securităţii naţionale. SRI a adoptat măsurile necesare pentru cunoaşterea posibilelor situaţii generatoare de riscuri teroriste pe teritoriul naţional”, se arată într-un comunicat al SRI, citat de Mediafax.

Identitate falsă

Tot ce se cunoștea până acum despre identitatea atacatorului, a fiost infirmat de oficialii bulgari. Mai exact, faptul că teroristul se numește Mehdi Mohamed Gezli și s-a născut în anul 1979, la Stockholm.  Acesta ar fi a studiat drept islamic în Pakistan înainte de atentatele din 11 septembrie 2001, iar în decembrie același an a fost reținut și trimis la Guantanamo. A fost eliberat trei ani mai târziu, dupa ce s-a considerat că nu mai reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Statelor Unite.

Conform permisului de conducere găsit asupra sa, atacatorul se numea Jacque Felipe Martin și locuia în statul Michigan, dar FBI a anunțat deja că actul este fals.