TikTok și Instagram au devenit capcane mortale pentru soldații ruși din Ucraina. Cum este interceptată și decimată Armata lui Putin (VIDEO)

TikTok și Instagram au devenit capcane mortale pentru soldații ruși din Ucraina. Cum este interceptată și decimată Armata lui Putin (VIDEO)
Foto. Hepta - Abaca Press / ABACA

Folosirea telefoanelor mobile de către rușii care luptă în Ucraina pentru a se filma și pentru a posta apoi pe rețelele de socializare se dovedește fatală pentru armata lui Putin, susțin experții. Trupele ucrainene reușesc să îi intercepteze în acest fel și să îi lovească cu o precizie maximă după ce forțele Moscovei postează detalii despre locația lor pe rețelele de socializare Instagram, TikTok sau Snapchat, susțin experți consultați de G4Media.ro.

Cum se expune armata rusă la atacurile ucrainene

Experții sunt de părere că utilizarea neaprobată a smartphone-urilor de către soldații ruși a ajutat forțele ucrainene să execute atacuri devastatoare cu rachete în locurile în care erau staționate trupele ruse.

„Când un soldat își deschide telefonul mobil, este ca și cum ar aprinde o țigară când este de gardă. Dintr-o dată soldații sunt imediat vizibili în rețea și, de asemenea, ei îi fac inamicului favoarea de a-și prezenta locația, oferind coordonatele GPS exacte. Dacă ești un comandant ucrainean și te uiți la o hartă tactică live pe o tabletă, observi ceea ce crezi că este un depozit de muniție – când ai de fapt o grămadă de soldați ruși singuri și nefericiți care încep să sune acasă. Ei devin ținte active, în timp real, pe tableta ta. În acest moment știi unde să-ți concentrezi artileria și rachetele, așa că ataci cu ceea ce ai la dispoziție.”, susține Tim Blackmore, profesor la Faculty of Information & Media Studies de la University of Western Ontario din Canada.

Chiar în noaptea de Revelion, forțele Ucrainei au lansat un bombardament asupra unei baze militare rusești din Makiivka ocupată în regiunea Donețk, în urma căruia 400 de militari ruși ar fi fost uciși și alți 300 răniți.

StratCom a publicat o înregistrare video de la fața locului. Aceasta arată că sediul în care s-ar fi aflat rușii mobilizați a fost complet distrus.

Comandantul serviciilor de informații militare pentru Ucraina a confirmat, de asemenea, că loviturile cu rachete ale forțelor ucrainene împotriva pozițiilor inamice au exploatat semnalele telefoanelor mobile pentru a amplifica daunele pe care le-au provocat țintelor lor.

Armata rusă a recunoscut problema și a dat vina pe telefoanele mobile pentru atacul din Makiivka. Moscova a declarat că acum este evident că principala cauză a ceea ce s-a întâmplat a inclus utilizarea pe scară largă a telefoanelor mobile personale care au fost interceptate de ucraineni. Declarația rușilor a precizat că datele de pe telefoanele mobile au permis Ucrainei să identifice coordonatele personalului militar rus pentru a lansa rachetele.

Soldații ruși au găsit frecvent modalități de a nu respecta ordinele primite de la comandanții lor. Potrivit unei analize a apelurilor făcute de ruși, aceștia au confiscat telefoane de la militari și civili ucraineni, inclusiv de la cei pe care i-au ucis, și le-au folosit telefoanele pentru a suna acasă în Rusia. De asemenea, mulți dintre ei au fost localizați de ucraineni după ce au postat poze și filme pe Instagram, TikTok, Snapchat și alte rețele de socializare online.

Actualii și foștii oficiali militari americani cred că, la începutul conflictului, chiar unii generali ruși au vorbit folosind telefoane și radiouri necriptate. Acest lucru a permis ucrainenilor să urmărească și să elimine cel puțin un general și ajutoarele sale în urma unui apel interceptat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo