Un nou vaccin anti-COVID-19. Ce eficiență are serul din Cuba

Un nou vaccin anti-COVID-19. Ce eficiență are serul din Cuba
Foto: Pixabay

Un nou vaccin anti-COVID-19 a apărut pe piață. Este vorba despre serul Abdala, dezvoltat de Cuba, primul creat în America Latină. Vaccinul cubanez are o eficiență comparabilă cu cea a serurilor Pfizer și Moderna, de 92,28%.

„Abdala,vaccinul-candidat din Cuba al CIGB are o eficienţă de 92,28% cu trei doze”, a anunţat într-un mesaj postat, luni, grupul farmaceutic de stat BioCubaFarma, în subordinea căruia se află Centrul de Inginerie Genetică şi Biotehnologică (CIGB).

În prezent, serul anti-COVID Abdala se află în stadiul de testări clinice. Autorizarea oficială ar urma să o primească din partea autorităților la sfârșitul lunii iunie sau începutul lui iulie.

Dintre vaccinurile anti-COVID-19 care au apărut pe piață, pentru unul singur au existat un val de controverse, cel de la AstraZeneca.

Printre cei sceptici se numără și cancelarul german. Angela Merkel a fost vaccinatăcu Moderna la rapelul anti-COVID-19, deși prima doză îi fusese administrată din serul de la AstraZeneca, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului federal german

Pentru ce perioadă oferă imunitate vaccinurile anti-COVID-19, de fapt

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit pentru B1 TV despre durata eficienței serurilor anti-COVID, în condițiile în care persoanele imunizate în prima etapă au în vedere administrarea unei noi doze.

„Da, din fericire, toate vaccinurile pe care le folosim astăzi sunt eficiente împotriva tuturor variantelor virale, chiar dacă au trecut 6 luni. În acest moment, datele se colectează, nu avem niciun semnal care să ne arate că la acest moment, la 6-8 luni de la momentul campaniei de vaccinare, rata de eficiență scade”, a declarat Gheorghițăpentru B1 TV, în emisiunea „Dosar de Politician”, moderată de către Silviu Mănăstire.