Un spion chinez de vârf a fugit în SUA. Informații de stat secrete, divulgate americanilor

Un spion chinez de vârf a fugit în SUA. Informații de stat secrete, divulgate americanilor
Foto Biden: Hepta.ro / Abaca Press / AP/Pool/ABACA, foto Xi: Hepta.ro / Zuma Press / Wang Ye

Dong Jingwei, un șef al serviciilor de informații din China, a dezertat în SUA. Acest lucru s-a petrecut în contextul în care suspiciunile cu privire la originea COVID-19 sunt orientate către Beijing, iar ascensiunea economică și tehnologică din ultimii ani a chinezilor îngrijorează liderii americani.

Spionul chinezar fi dezvăluit deja mai multe secrete de stat, inclusiv cu privire la Institutul de Virusologie din Wuhan, respectiv originea COVID-19. Dong Jingwei, viceministru pentru securitatea statului și șef al contrainformațiilor,ar fi zburat în secret din Hong Kong în SUA pe data de 10 februarie, potrivit presei internaționale.

Amenințare pentru regimul lui Xi Jinping. Dezertarea spionului de vârf Dong Jingwei, caz foarte asemănător cu cel al generalului Mihai Pacepa, care l-a trădat pe Nicolae Ceaușescu

Bărbatul în vârstă de 57 de ani ar fi plecat în SUA împreună cu fiica sa, Dong Yang. Mai multe surse internaționale notează că fugalui Dong Jingwei a fost discutată la un summit al delegațiilor chineze și americane în Alaska, în martie. Atunci, chinezii i-ar fi cerut secretarului de stat din SUA, Antony Blinken, să predea un dezertor.

Han Lianchao, fost ministru de Externe al Chinei, care a dezertat după masacrul din Piața Tiananmen, din anul 1989, a confirmat pe Twitter informația potrivit căreia diplomații chinezi l-au presat pe Blineken să-l trimită înapoi pe Dong, iar americanii au refuzat.

Informațiile transmise de către Dong ar fi determinat poziția fermă a lui Joe Biden cu privire la originea COVID-19, din laboratoarele de la Wuhan.

În fară de date esențiale despre originea COVID, potrivit Red State, spionul chinez ar mai fi furnizat serviciilor americane informații cu privire la organizațiile și guvernele care au finanțat cercetarea SARS-COV-2, cercetări de război biologic, nume ale cetățenilor americani care furnizează informații Chinei, numele spionilor chinezi care se află pe teritoriul SUA, diverse informații despre sisteme de arme chinezești, inclusiv arme biologice.