Statul ia în calcul să majoreze semnificativ salariile IT-iștilor din sectorul public. Grup de lucru format din experți de la Finanțe, Muncă, SRI și STS / La privat, unii IT-iști câștigă dublu față de președintele Iohannis

Statul ia în calcul să majoreze semnificativ salariile IT-iștilor din sectorul public. Grup de lucru format din experți de la Finanțe, Muncă, SRI și STS / La privat, unii IT-iști câștigă dublu față de președintele Iohannis
Foto simbol: Pixabay

Un grup de lucru alcătuit din reprezentanți ai Ministerului Muncii, Ministerului de Finanțe, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale lucrează la modificări majore privind grila de salarizare a personalului informatic din administrația publică, susțin sursele Profit.ro.

Statul ia în calcul să majoreze salariile IT-iștilor din sectorul public

În discuție ar fi fost invocate și nivelurile salariale de pe piața forței de muncă, acolo unde, conform analizei realizate de grupul de lucru, remunerația angajaților din IT poate ajunge și la 15.700 – 44.000 lei brut pentru funcția de „arhitect IT”. Președintele României are un salariu brut de 24.960 lei brut.

Digitalizarea administrației publice nu se poate face decât cu IT-iști, iar aceștia sunt la mare căutare, așa că statul trebuie să plătească salarii competitive dacă vrea să angajeze oameni competenți. În plus, odată cu creșterea salariilor publice din sector, mediul privat va fi presat să pluseze pentru a-și păstra angajații.

Statul nu poate să angajeze pe un salariu de funcționar public de 5.000 de lei, spre exemplu, un programator care în mediul privat câștigă de trei ori mai mult.

Pe de altă parte, proiectul ar putea să deschidă calea către abuzuri și către plata unor salarii nejustificat de mari pentru un număr tot mai mare de angajați din sistemul public.

Sursele Profit.ro susțin că discuțiile vizează și definirea funcțiilor și stabilirea salariului minim brut de bază, aspecte precum introducerea a trei categorii de nivel profesional de tip junior, middle și senior, dar și introducerea unei evaluări suplimentare pentru acești angajați.

Totodată, este evaluată posibilitatea returnării salariilor pe câțiva ani în cazul celor care renunță la locul de muncă din sistemul public înainte de un anumit număr de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:21 - Vulcanul Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a început să erupă pentru prima dată în aproape patru decenii (FOTO)
19:11 - Primarul Capitalei, discuție de lucru cu Elcen și Termoenergetica. Nicușor Dan: Problemele termoficării s-au accentuat începând cu săptămâna trecută
18:57 - Încă un miliardar rus a murit în condiții misterioase: Accident de elicopter în drum spre Monaco
18:56 - Fostul primar din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a fost reținut de procurorii PT Gorj pentru mărturie mincinoasă
18:33 - Fiul liderului cecen Ramzan Kadîrov, fotografiat în timp ce purta un ceas în valoare de 1,4 milioane de dolari (FOTO)
18:27 - Cristian Diaconescu: Rusia dorește să facă din Ucraina un teritoriu nelocuibil și speră ca poporul ucrainean să intre într-o zonă de frică. Moscova își face calcule, înghețând practic războiul (VIDEO)
18:25 - Soba „cu clopote”, soluția folosită de o familie pentru a trece prin criza prețurilor la energie: „Stăm în mânecă scurtă. Focul îl facem o dată la 2-4 zile”
18:06 - România se află în topul celor mai bune țări în care oamenii ar trebui să se retragă la pensie. Pe ce loc se situează țara noastră
18:02 - PSD, cerere către BPR pentru revocarea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi. Radu Oprea: Solicitarea USR, una demagogică. Au făcut scut pentru cei cu probleme de integritate sau penale
17:51 - Klaus Iohannis: „Republica Moldova este o preocupare foarte specială pentru noi” (VIDEO)