Un nou tip de atac cibernetic vizează zeci de mii de români. Atacatorii trimit e-mailuri de șantaj ca răspunsuri automate pentru a păcăli filtrele și a înșela țintele

Un nou tip de atac cibernetic vizează zeci de mii de români. Atacatorii trimit e-mailuri de șantaj ca răspunsuri automate pentru a păcăli filtrele și a înșela țintele
Foto: Pixabay

Bitdefender anunță că a fost depistată o nouă modalitate prin care atacatorii au ”reîmpachetat” o campanie amplă de mesaje de șantaj care păcălesc țintele că atacatorii ar avea acces la toate conturile și ar deține imagini compromițătoare despre activitatea lor online.

Un nou tip de atac cibernetic

De acestă dată, atacatorii folosesc mailuri care par a fi răspunsuri trimise automat la corespondențe inițiate de către victimă, în speranța că acestea vor trece de filtrele de spam și vor ajunge în inbox-ul utilizatorilor.

Încă din luna iulie, hackerii bombardează cât mai multe potențiale ținte cu mesaje înșelătoare în speranța că vor păcăli naivii să le cadă în plasă.

Atacatorii se folosesc de pretextul unor breșe de securitate care ar fi expus conturile și parolele victimelor și susțin că ar fi cumpărat de la alți hackeri datele de acces pe care acestea le folosesc. momente intime din viața personală a țintei.

Recomandările specialiștilor

Rămâneți calm și analizați situația – chiar dacă mesajul primit conține una dintre parolele pe care le-ați folosit anterior, cel mai probabil aceasta a fost sustrasă de atacatori după o breșă de securitate a vreunui furnizor la care ați avut cont. Dacă atacatorul susține că dispozitivul folosit e deja infectat cu diverse amenințări informatice, întrebați-vă de ce ar avea nevoie de implicarea victimei pentru a-i transfera bani, cât timp hackerul ar putea face asta singur pentru că pretinde că deține controlul dispozitivului și, în consecință, ar putea compromite oricând conturile bancare online.

Actualizați la intervale regulate toate parolele folosite. Nu utilizați aceeași parolă la mai multe conturi.

Nu răspundeți la mesaje amenințătoare, mai ales celor care solicită plăți; raportați-le către autorități în cel mai scurt timp.

Instalați o soluție de securitate performantă pe toate dispozitivele folosite. O asemenea soluție va depista asemenea mesaje pe care le va marca drept spam.

Activați autentificarea în doi pași pentru fiecare cont, astfel încât să reduceți riscul spargerii parolelor și să vă asigurați un strat suplimentar de protecție pentru activitatea online.