România, sub cod portocaliu de caniculă, dar și de vijelii, furtuni și grindină. Peste zece județe, vizate de alerta meteo

România, sub cod portocaliu de caniculă, dar și de vijelii, furtuni și grindină. Peste zece județe, vizate de alerta meteo
Foto: Pixabay.com

Meteorologii au emis mai multe avertizări de tip cod galben și portocaliu. Atenționările meteo vizează atât subul, cât și nordul țării. În jumătatea sudică sunt anunțate temperaturi caniculare, în timp ce în partea de nord meteorologii atenționează cu privire la vijelii și furtuni.

Cod galben și portocaliu de caniculă, valabil până la finalul lunii iulie

Codul portocaliu este valabil din data de 29 iulie până la finalul lunii, în timp ce codul galben este în vigoare încă din data de 27 iulie.

Codul portocaliu anunțate de meteorologi avertizează: Pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă (29, 30 și 31 iulie) în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Cod galben și portocaliu de caniculă / Foto: ANM

Cod portocaliu de vijelii puternice și grindină

În cursul zilei de 28 iulie este valabil un cod portocaliu de vijelii și grindină, până la ora 23.00. Avertizarea vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui.

În județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25…30 l/mp.

Cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică accentuară: vijelii, furtuni și grindină / Foto: ANM