Adrian Chesnoiu: Vom lua toate măsurile necesare la Ministerul Agriculturii ca să sprijinim fermierii și toți actorii implicați în lanțul de asigurare a produselor agroalimentare să producă în continuare (VIDEO)

Adrian Chesnoiu: Vom lua toate măsurile necesare la Ministerul Agriculturii ca să sprijinim fermierii și toți actorii implicați în lanțul de asigurare a produselor agroalimentare să producă în continuare (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis populației că vor fi luate toate măsurile necesare pentru sprijinirea fermierilor și a tuturor actorilor împlicați în lanțul de asigurare a produselor agroalimentare astfel încât aceștia să producă în continuare.

Social-democratul a vorbit despre situația din sector, luni, la Talk B1 cu Aneta Sângeorzan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Adrian Chesnoiu, pe B1 TV, despre situația din agricultură și măsurile de sprijin

„Noi vorbim despre aceste cauze de doi ani de zile și tot spunem, odată cu explozia prețului la energie și gaz, impactul va fi în toate sectoarele. Când s-a liberalizat piața energiei și gazului, ne explicau niște experți care la vremea respectivă au luat deciziile că această competiție de pe piață, odată cu liberalizarea, va duce prețurile în jos – și le-a dus atât de în jos încât anul trecut un producător de carne de pui într-o hală plătea în ianuarie 2021 600.000 de lei factura la gaz și anul acesta în ianuarie a avut factură de 6 milioane. Eu am transmis totdeauna public în toate intervențiile mele că la Ministerul Agriculturii noi facem politici publice agricole, iar fermierii și producătorii din industria alimentară și cei din veriga finală, cea în contact direct cu consumatorul, suntem cei care producem”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Întrebat dacă Ministerul Agriculturii a pregătit măsuri de sprijin pentru factorii implicați, el a adăugat: „Evident că avem gândite aceste măsuri și le-am aplicat încă din prima zi de mandat. Am reușit de la preluarea mandatului să plătim la timp toate programele care erau în derulare și programele noi pentru fermieri, ei să își poată primi subvențiile la timp pentru ca asta să le permită să înființeze noi culturi în primvăra anului 2022. Am actualizat acciza la motorină, evident, în conformitate cu directiva europeană, la 31 decembrie 2021. A apărut după aceea această explozie”.

„Noi, statul, prin efortul pe care îl facem, rambursăm 1,63 de lei per litru. Este maximul cât ne permite directiva europeană. Totuși, în bugetul pe anul 2022, noi, ca stat, am prins peste 500 de milioane de euro forme de sprijin pentru fermierii români. Dacă nu se umblă la cauză și vom încerca să tratăm tot timpul efecte, lucrurile nu se vor tempera”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Întrebat ce mesaj are pentru cei care se confruntă cu scumpiri, ministrul Agriculturii a afirmat: „Le transmit foarte clar că vom luat toate măsurile necesare la Ministerul Agriculturii să putem sprijini fermierii și toți actorii implicați în acest lanț de asigurare a produselor agroalimentare să producă în continuare și să nu avem alte cauze care să se suprapună peste ceea ce se întâmplă astăzi la nivel global”.

„Nu cred că nici dumneavoastră, nici cei care ne privesc gândeați acum două luni de zile că se va trezi cineva să invadeze Ucraina și să elimine din piața europeană 40% din producția de cereale”, a punctat oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe