Încă o ciudățenie a alegerilor: ALDE a obținut mai puține voturi decât numărul de semnături strânse pentru a putea candida

Încă o ciudățenie a alegerilor: ALDE a obținut mai puține voturi decât numărul de semnături strânse pentru a putea candida
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Românii i-au dat o lecție usturătoare, duminică, lui Călin Popescu Tăriceanu. Partidul său, ALDE, nu a reușit nici măcar să treacă pragul electoral de intrare în Parlamentul European. Asta deși Tăriceanu chiar avea aspirații de a deveni candidatul PSD-ALDE la prezidențiale și se visa președintele țării.

De remarcat este faptul că ALDE a obținut 372.742 voturi la europarlamentare deși, pentru a putea candida la aceste alegeri, a depus la Biroul Electoral Central 400.000 de semnături.

”Aş dori să mulţumesc membrilor BEC pentru că au avut răbdarea să verifice cele aproape 400.000 de semnături pe care ALDE le-a depus astăzi. Vreau să vă spun că este o zi deosebită pentru mine să depun listele candidaţilor ALDE pentru Parlamentul European. Eu cred că ALDE propune românilor o listă de excepţie, o listă cu oameni care au o profesie, o listă cu oameni a căror probitate morală nu poate fi pusă în discuţie, o listă cu care acest partid vine şi cere voturile românilor”, declarase Norica Nicolai, la finele lunii martie.

Rămâne de văzut cum a reușit ALDE să strângă 400.000 de semnături, dar nu și măcar același număr de voturi.

O altă ciudățenie a acestor alegeri este că UDMR a obținut multe voturi în județe în care sunt puțini etnici maghiari. Jurnaliștii maghiari au găsit și o posibilă explicație (Detalii AICI)