Alegeri în Germania. Negocierile pentru formarea unui nou guvern intră în linie dreaptă

Alegeri în Germania. Negocierile pentru formarea unui nou guvern intră în linie dreaptă
Friedrich Merz Sursa foto: Hepta/DPA Images / Christoph Reichwein

Conservatorii şi social-democraţii germani încep negocierile detaliate pentru de formarea guvernului și definitivarea programului de guvernare. Blocul conservator și Partidul Social-Democrat (SPD) au ajuns la un acord de principiu sâmbăta trecută.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez tradiţional, Uniunea Creştin-Socială (CSU), şi-au asigurat o victorie clară în alegerile parlamentare din 23 februarie. Blocul conservator a stabilit o serie de puncte esențiale pe marginea cărora se vor purta negocierile cu social-democrații.

În funcție de temele aflate în discuție, negocierile vor fi purtate în 16 grupuri de lucru, fiecare format din câte 16 reprezentanţi ai CDU, CSU şi SPD. Reprezentanții partidelor se vor întâlni pe parcursul a 10 zile, pentru a negocia detaliile unui draft de program guvernamental. Ulterior, concluzille vor fi preluată de o echipă de negociere care va include liderii partidelor participante la guvernare.

La final, proiectul acordului de coaliție va fi supus aprobării în cele trei partide participante la guvernare. De altfel, social-democrații (SPD) au declarat că vor dori să-şi consulte membrii cu privire la viitorul acord.

Liderul CDU, Friedrich Merz, cel care va ocupa, cel mai probabil, postul de cancelar, și-a propus ca viitorul guvern să-și preia atribuțiile până la jumătatea lunii aprilie.

CDU a câștigat alegerile legislative

La alegerile parlamentare din 23 februarie, Blocul conservator a obţinut 28,5% din voturi și a inițiat negocierile pentru formarea unui guvern. Pe de altă parte, SPD, formaţiunea cancelarului în exerciţiu Olaf Scholz, a înregistrat scorul electoral cel mai slab din ultimii 138 de ani.

După blocul conservator, Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) a obținut 20,8% din voturi. Social-democraţii s-au plasat pe poziţia a treia, cu 16,4%.

Tabăra conservatoare şi cea social-democrată s-au confruntat dur în campania electorală pe subiecte precum migraţia ilegală, politica fiscală şi livrarea de rachete cu rază lungă pentru Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`