Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, la Bucureşti: Aş dori să se îmbunătăţească colaborarea militară, modernizarea forţelor armate (VIDEO)

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, la Bucureşti: Aş dori să se îmbunătăţească colaborarea militară, modernizarea forţelor armate (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, a declarat, luni, la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis, că îşi doreşte îmbunătăţirea colaborării militare dintre România şi Polonia, referindu-se la modernizarea forţelor armate ale celor două ţări.

„Avem prezenţă americană în ţările noastre, avem armate aliate pe teritoriile noastre, care ne garantează securitatea şi putem astfel să realizăm modernizarea şi dezvoltarea propriilor forţe armate, conştienţi fiind că securitatea cetăţenilor noştri, atât în Polonia cât şi în România şi în celelalte ţări din această regiune, este asigurată suplimentar şi de prezenţa aliată, mai ales în aceste vremuri dificile”, a afirmat el.

Totodată, acesta a apreciat că acest demers are „premise bune”.

„Aş dori să se îmbunătăţească colaborarea militară, dacă e să ne gândim la modernizarea forţelor noastre armate. Există premise bune pentru aceasta, din partea polonă, ne vom strădui ca aceste procese să fie bine realizate”, a precizat preşedintele polonez.

Andrzej Duda a apreciat implicarea omologului său român în Iniţiativa celor Trei Mări, dar a vorbit şi de importanţa investiţiilor în infrastructură şi a arătat că în acest domeniu există, în cele două ţări, „moştenire negativă”.

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, la Bucureşti: Aş dori să se îmbunătăţească colaborarea militară, modernizarea forţelor armate (VIDEO)

Klaus Iohannis, după discuțiile cu președintele Andrzej Duda: România și Polonia acordă o atenție deosebită întăririi rezilienței NATO

Amintim că președintele Klaus Iohannis a susținut, luni, o conferință de presă comună, cu omologul său polonez, Andrzej Duda, aflat în vizită oficială în România. Șeful statului a declarat la finalul întrevederii cu liderul de la Varșovia că discuțiile s-au axat pe parteneriatului strategic româno-polonez, pe cooperarea la nivel regional, precum și despre securitatea din zona Mării Negre și evoluțiile de pe Flancul estic al NATO. Cei doi șefi de stat vor prezida, luni, Summitul Formatului Bucureşti (B9), la care va participa și președintele american, Joe Biden, prin videoconferință.

”În întrevederea pe care tocmai am avut-o, desfășurată într-o atmosferă foarte deschisă de prietenie, am discutat despre extinderea și aprofundarea parteneriatului strategic româno-polonez, instituit în octombrie 2009 și reînnoit în 2015”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a vorbit despre un ”nivel excelent” al dialogului dintre cele două țări.