Antonescu : Am convenit cu Ponta punerea în acord a OUG privind atribuțiile CC cu decizia Curţii

Antonescu : Am convenit cu Ponta punerea în acord a OUG privind atribuțiile CC cu decizia Curţii

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, luni, la începutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu premierul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere, că a convenit cu prim-ministrul ca în sesiunea extraordinară să fie pusă în acord OUG privind atribuţiile CC cu decizia Curţii, informează Mediafax.

Antonescu a precizat că al doilea subiect de interes ce trebuie discutat priveşte legislaţia în domeniul referendumului.

CCR a arătat, joi, în motivarea deciziei de neconstituționalitate a măsurii date de Guvern privind restrângerea atribuțiilor Curții, că astfel erau afectate principiile constituționale și ale statului de drept.

De asemenea, în motivarea Curţii la decizia privind neconstituţionalitatea legii de restrângere a atribuţiilor CCR se arată, totodată, că soluţia aleasă de Guvern de a adopta, cu puţin timp înainte ca instanţa de contencios constituţional să se pronunţe asupra constituţionalităţii legii cu care a fost sesizată, o ordonanţă de urgenţă, care preia integral conţinutul normativ al legii criticate, ”pune în discuţie comportamentul neconstituţional şi abuziv al Guvernului faţă de Curte”.

În consecinţă, modificarea legislativă ”nu face decât să ştirbească autoritatea Curţii Constituţionale – instituţie fundamentală a statului şi să înfrângă astfel principiile statului de drept, conducând la dificultăţi deloc imprevizibile în realizarea unei politici de stat adecvate consolidării şi dezvoltării unui stat democratic, în care respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.

Curtea constată, de asemenea, că excluderea de la controlul de constituţionalitate a tuturor hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, hotărârilor plenului Senatului şi hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului nu se fondează pe statul de drept, ci, eventual, pe considerente de oportunitate, care, prin esenţa sa, presupune subiectivismul, interpretarea şi arbitrariul.

Antonescu: Am convenit punerea în acord a OUG cu decizia CC

Embed: " />