Armand Goșu: „Întotdeauna, transferurile de putere în Rusia sunt problematice, chiar însângerate multe dintre ele” / Istoricul interpretează evenimentele de la Moscova, în direct pe B1 TV (VIDEO)

Armand Goșu: „Întotdeauna, transferurile de putere în Rusia sunt problematice, chiar însângerate multe dintre ele” / Istoricul interpretează evenimentele de la Moscova, în direct pe B1 TV (VIDEO)

Transferurile de putere în Rusia sunt întotdeauna problematice și, multe dintre ele, chiar însângerate, a afirmat istoricul Armand Goșu, un analist fin al spațiului ex-sovietic, miercuri seară, în direct pe B1 TV.

„E o criză cu potențial pe termen lung. O criză care, sigur, o să apară spre 2024. În momentul în care se epuizează acest al patrulea mandat al președintelui Putin o să apară o criză a puterii. Întotdeauna, transferurile de putere în Rusia sunt problematice și, de regulă, tensionate, chiar însângerate multe dintre ele. Problema e că, prin aceste modificări ale Constituției, Putin încearcă să-și prelungească șederea în funcția de președinte. Nu știm foarte multe din intențiile lui Putin privind modificarea Constituției, dar știm că el vrea să schimbe articolul privind interdicția unei persoane de a ocupa funcția de președinte mai mult de două mandate succesive, deci asta înseamnă că președintele Putin poate să mai candideze pentru încă un mandat. În același timp e o problemă și la nivelul elitei politice rusești, pentru că și ea simte că Rusia este undeva blocată, la mantinelă, și ea e dispusă, pune presiune pentru găsirea unei soluții. Eu aș vedea această demitere, demisie a guvernului Medvedev ca piesa unui pachet mai mare, care trebuie să rezolve problema puterii. E interesant că președintele Putin a început din ianuarie, din primele zile ale lunii ianuarie. Practic, în Rusia, încă nu au revenit la lucru, abia s-a sărbătorit Crăciunul și Anul Nou pe stil vechi acum două zile”, a afirmat Armand Goșu, în emisiunea moderată de Tudor Mușat.

Întrebat ce consecințe va avea demersul început de Vladimir Putin, Armand Goșu a răspuns: „Bun, este o încercare de a-și întări puterea personală, numai că, vă reamintesc, în Rusia nu tot ce începe într-un fel se și termină. E un proces pe termen lung, unul cu o miză foarte mare pentru Rusia. Mă miră faptul că președintele Putin a încercat acum să rezolve repede această problemă. Poate că rațiuni de ordin politic intern l-au obligat să facă acest lucru. Mă așteptam, undeva prin 2022, să modifice Constituția, să caute o soluție. Graba pare să sugereze că, undeva în subteranele elitei politice din Federația Rusă, se reașază niște straturi, iar președintele Putin s-a văzut obligat să ia aceste măsuri. Odată ce ai declanșat acest proces e clar că nu poți să-l lași la mijlocul drumului, va trebui să-l și închei”.

Mihail Mișuștin, directorul fiscului din Rusia, este premierul propus de președintele Vladimir Putin, după ce Dmitrii Medvedev și miniștrii din cabinetul său au demisionat în bloc, au anunţat agenţiile ruse de presă, citând Kremlinul, transmit AFP şi dpa preluate deAgerpres. (Detalii AICI)

Tags: