Asociaţiile de români din străinătate amenință că vor cere dizolvarea Parlamentului, după respingerea proiectului votului prin corespondență (VIDEO)

Asociaţiile de români din străinătate amenință că vor cere dizolvarea Parlamentului, după respingerea proiectului votului prin corespondență (VIDEO)
Foto: gazetanord-vest.ro

După aproape o lună de la alegerile prezidenţiale şi uriaşul scandal legat de votul din diaspora, clasa politică nu pare să fi înţeles ceva şi a respins proiectul privind introducerea votului prin corespondenţă. PSD şi noul PNL au votat la unison pentru respingere. Imediat a venit şi reacţia asociaţiilor de români din străinătate. Acestea spun că sunt dispuse să ceară preşedintelui Klaus Iohannis să dizolve Parlamentul dacă discuţiile pe această temă nu vor fi continuate.

”Propunerea Legislativă privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate: 203 voturi pentru, 84 de abţineri, 8 voturi împotrivă. Numărul de voturi este insuficient, legea rămâne pentru a fi supusă la vot pentru săptămâna viitoare. Nu are rost să mă fac că o supun la vot, acum este evident că va rămâne pentru sesiune următoare, conform regulamentului.”, a anunțat Miron Mitrea.

Moment în care mai multe voci din sală l-au corectat pe președintele de sedință, social-democratul Miron Mitrea.

”Iertați-mă, e greșeala mea, 203 înseamnă mai mult ca 201, am calculat greșit. Proiectul de lege a fost respins, rectific”, a replicat acesta.

Anterior, proiectul fusese respins și de Senat. Comisiile de administraţie şi juridică au apreciat că acest sistem prezintă vulnerabilităţi semnificative din punctul de vedere al siguranţei procesului de votare.

Respingerea votului prin corespondenţă nu le-a picat deloc bine asociaţiilor de români din străinătate care au anunţat că vor apela la măsuri drastice dacă problema nu va fi rezolvată.

”Suntem profund îngrijorați de atitudinea disprețuitoare pe care Parlamentarii Români o au față de românii din diaspora. Dacă actualul Parlament va continua să refuze dicuțiile pe marginea Proiectului de Lege, vom fi nevoiți să cerem Președintelui României dizolvarea acestuia. Cred că aceasta este datoria lor, să creeze cadrul legal pentru respectarea drepturilor constituționale, unul dintre acestea fiind dreptul de a vota.”  a spus Daniel Tecu, președinte FADERE.

Eugen Tomac, cel care a iniţiat proiectul împreună cu alţi deputaţi PMP, Mihaela Stoica, Valerian Vreme şi Clement Negruţ, spune că, respingând această iniţiativă legislativă, majoritatea parlamentară a arătat că moşteneşte un curent de gândire comunist.

”Majoritatea parlamentară a transmis un mesaj extrem de umilitor către milioanele de romani care locuiesc peste hotare și care pe 16 noiembrie au fost tratați cu dispreț de autoritățile romane. Sistemul comunist îi consideră pe români trădători pentru că pleacă din ţară ”, susțien Eugen Tomac.

Preşedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat, în 19 noiembrie, că votul prin corespondenţă pentru prezidenţiale va fi discutat peste cinci ani, când va fi viitorul scrutin, prioritară fiind elaborarea unei legi pentru alegerile parlamentare care să includă acest tip de vot.

Diaspora amenință ca va cere dizolvarea Parlamentului

Urmăriți B1TV.ro și pe
`