Au dat peste un aeroport părăsit acum 50 de ani. Au controlat zona şi… uluitor ce au mai găsit

Aeroportul Internaţional Nicosia din Cipru este una dintre atracţiile insulei, deşi, la prima vedere, decorul pare sinistru şi desprins din filmele de groază.

Acest loc a fost părăsit în anul 1974, din cauza conflictelor armate dintre Cipru şi Turcia. Aşadar, în urmă cu aproape 50 de ani, acest aeroport din Cipru a permis pentru ultima dată îmbarcarea pasagerilor. Acum, ansamblul nu este decât o ruină. Dar fascinantă.

EpavaTrident Sun aminteşte de măreţia aeroportului

Pe una dintre pistele de decolare/aterizare poate fi admirată şi acum aeronava Trident Sun. Epava aminteşte şi acum de măreţia avionului ce era odată. De fapt, aeroportul a fost cândva unul dintre cele mai moderne din Europa. În urmă cu multe decenii, turiştii care îşi petreceau vacanţele în Cipru aterizau aici. În Nicosia, plajele frumoase, oraşele medievale, dar şi climatul blând erau atracţii turistice la mare căutare.

Din păcate, în anul 1974, au izbuncit tensiuni între etnicii turci şi greci. Naţionaliştii greci l-au înlăturat de la conducere pe preşedintele ales al Ciprului. Soldaţii greci au folosit acest aeroport, în timpul conflictului.

Bombardamentele turcilor au distrus aeroportul

Turiştii şi localnicii paşnici au fugit de pe insulă tot de pe aceste piste. După lovitura de stat, Turcia a invadat Ciprul, iar aeroportul a fost grav avariat de mai multe bombardamente, ceea ce, într-un final, a dus la abandonarea locului. Ulterior, autorităţile cipriote au deschis un nou aeroport în Larnaca, care este principalul ansamblu folosit de avioane în prezent.

În afara de aeronava Trident Sun, turiştii curioşi au mai găsit aici scaune ruginite, birouri distruse, precum şi alte avioane rămase pe piste.