AUR: Cerem Guvernului să renunțe la școala online și să nu pună presiune pe elevi și profesori să se vaccineze

AUR: Cerem Guvernului să renunțe la școala online și să nu pună presiune pe elevi și profesori să se vaccineze
Deputatul George Simion și senatorul Claudiu Târziu, copreședinții AUR, la o ședință a Parlamentului. Sursa foto: Facebook

AUR solicită Guvernului să elimine prevederea ce face posibilă trecerea la școala online de la o incidență mai mare de 6 „și să nu exercite presiuni asupra elevilor și profesorilor pentru a se vaccina”.

Comunicatul AUR vine în contextul în care, conform ordinului de ministru, după depășirea pragului de 6 mai rămân deschise doar creșele, grădinițele și unitățile de învățământ special.

AUR cere Guvernului să renunțe la școala online

„După experiența nefastă din anul școlar precedent, considerăm că închiderea școlilor este o măsură absolut excesivă în raport cu pericolul pe care se presupune că îl preîntâmpină. Ea se răsfrânge negativ asupra procesului de învățământ, conduce la o scădere a abilităților cognitive și a nivelului școlar și împiedică realizarea cerințelor de calitate și eficiență pe care Legea Educației Naționale le solicită imperativ. Mai mult, prin lipsirea de socializarea și relaționarea care constituie elemente însoțitoare ale procesului de educație, are un impact negativ asupra stării de sănătate psihologică a beneficiarilor primari ai procesului educațional – elevii”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, copreședintele AUR.

La rândul său, George Simion, celălalt copreședinte al AUR, a reclamat eficacitatea și calitatea școlii online.

„Eficiența și calitatea actului educațional au scăzut dramatic anul trecut. Însuși ministrul Sorin Cîmpeanu a recunoscut că școala online a fost un dezastru. De asemenea, pe linie sanitară, nu a existat niciun beneficiu în urma închiderii școlilor, întrucât nu s-a constatat că școlile ar fi avut o influență majoră în creșterea ratei de incidență COVID. În mod special, au fost afectați de închiderea fizică a școlilor copiii cu cerințe educaționale speciale și copiii din mediile defavorizate, fiind adâncită starea de marginalizare a acestora”, a subliniat deputatul.

Totodată, potrivit comunicatului, AUR avertizează Guvernul Cîțu „să nu încerce să constrângă elevii și profesorii să se vaccineze”.

„Vaccinarea este voluntară, iar sănătatea nu poate fi conceptualizată şi administrată decât cu condiția respectării drepturilor fundamentale ale titularilor, în special, dreptul adulților la autonomie și cel al părinților de a reprezenta interesele superioare ale copiilor lor”, se mai arată în comunicatul formațiunii.