AUR: UDMR nu își are locul în Parlamentul României. Vrem interzicerea partidelor pe criterii etnice

AUR: UDMR nu își are locul în Parlamentul României. Vrem interzicerea partidelor pe criterii etnice
Foto: George Simion / Facebook

Alianța pentru Unirea Românilor a transmis că UDMR este partidul care nu ar avea ce să caute în Parlamentul României și că vrea modificarea Constituției pentru a interzice formațiunile politice pe criterii etnice. Reacția vine după ce președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat că „nu era nevoie” în Parlament de o forță ca AUR, iar senatorul UDMR Tanczos Barna a susținut că AUR nu-și are „locul în secolul XXI, într-un Parlament democratic”. Alianța pentru Unirea Românilor a produs surpriza acestor alegeri parlamentare, obținând peste 8% din voturile exprimate, deși este o formațiune nou înființată.

AUR, replică pentru UDMR: Ne opunem constituirii și funcționării formațiunilor politice pe criterii etnice

AUR a catalogat drept „absurde” declarațiile liderului UDMR Kelemen Hunor privind intrarea noii formațiuni în Parlamentul României. Alianța pentru Unirea Românilor a precizat că nu are nimic cu etnici maghiari din România.

„UDMR nu își are locul în Parlamentul României. Respectăm comunitatea maghiarilor din România și avem candidați etnici maghiari în AUR care intră în Legislativ.

AUR se opune, însă, constituirii și funcționării formațiunilor politice pe criterii etnice iar în acest sens va demara o campanie națională pentru modificarea Constituției în sensul interzicerii formațiunilor politice pe criterii etnice”, a declarat copreședintele AUR, George Simion, potrivit unui comunicat de presă.

UDMR susține că AUR nu ar fi trebuit să-și găsească loc într-un Parlament, în secolul XXI

Reacția liderului AUR vine după declarații contondente făcute de lideri UDMR.

„Nu era nevoie de o astfel de forță în Parlament, dar cetățenii au rezolvat această problemă și vom vedea ce se va întâmpla mai departe și cum se va comporta acest partid în Parlament, dar din punctul meu de vedere, nu era nevoie de așa ceva în Parlamentul României, în 2020”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

O reacție similară a avut și senatorul UDMR Tanczos Barna: „Noi am văzut câteva ieşiri ale liderilor sau ale persoanelor reprezentative ale acestui partid, noi considerăm că nu îşi au locul în secolul XXI într-un parlament democratic, dar decizia poporului este decizia poporului, decizia alegătorilor trebuie respectată. Şi în cazul în care acest partid va intra în Parlamentul României, nu pot decât să sper că îşi vor schimba atitudinea faţă de comunitatea maghiară din România”.

AUR a trecut pragul electoral și intră în Parlament

Potrivit celor mai recente date parțiale oficiale anunțate de Biroul Electoral Central, PSD a câștigat alegerile parlamentare de duminică, obținând peste 29% din voturile exprimate. Social-democrații sunt urmați de PNL, cu aproape 25%, și de alianța USR-PLUS, cu aproximativ 15%. AUR a obținut peste 8% din voturile valabil exprimate.

Senat:

 • PSD – 29,83%
 • PNL – 24,66%
 • USR-PLUS – 15,44%
 • AUR – 8,65%
 • UDMR – 7,57%
 • PMP – 4,77%
 • Pro România – 4,27%
 • PER – 1,25%

Camera Deputaților:

 • PSD – 29,39%
 • PNL- 24,24%
 • USR PLUS – 15,4%
 • AUR – 8,26%
 • UDMR – 7,42%
 • PMP – 4,69%
 • Pro România – 4,29%
 • PER – 1,9%
Ultima oră
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază
15:10 - Dragoș Săvulescu a devenit tătic cu ajutorul unei mame surogat. Mesajul consoartei fostului acționar