Austria a confirmat joi că blochează prin veto aderarea României și Bulgariei la Schengen / Țara noastră ar putea primi o dată certă în 2023, cu o serie de condiționalități (surse)

Austria a confirmat joi că blochează prin veto aderarea României și Bulgariei la Schengen / Țara noastră ar putea primi o dată certă în 2023, cu o serie de condiționalități (surse)
Foto: Pixabay

România ar urma să primească, joi, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, undă verde din partea statelor membre pentru a adera la Schengen în etape începând cu 2023, la termene precise, însoțite de câteva condiționalități, au declarat surse oficiale pentru G4Media.ro.

Vestea vine în contextul în care ministrul austriac al afacerilor interne, Gerhard Karner, a confirmat joi că va bloca intrarea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație. În schimb, este așteptat un vot favorabil unanim pentru Croația, potrivit AFP preluată de G4Media.ro.

Scenariu negociat în Consiliul JAI: România ar putea primi o dată certă pentru aderare și o serie de condiționalități (surse)

Condiționalitățile care ar urma să fie impuse României se referă la măsuri de întărire a controlului la granițe și la o implicare mai mare a Comisiei Europene prin Frontex. Ele ar fi fost cerute în mod expres de Austria.

Din punct de vedere politic, condiționalitățile i-ar oferi o cale de ieșire cancelarului austiac Karl Nehammer, care până miercuri manifestase o opoziție vehementă față de intenția România de a adera la Schengen.

Condiționalitățile ar urma să vizeze atât România și Bulgaria, cât și Comisia Europeană, criticată la rândul său de Karl Nehammer.

Deși acesta este scenariul cu care au intrat delegațiile statelor membre la reuniunea Consiliului JAI, este posibil să apară modificări de ultim moment, inclusiv din partea Bulgariei, a cărei candidatură este contestată și de Olanda și care are o perspectivă de aderare mai puțin optimistă pentru 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe