Avocatul Poporului: Respingerea Rapoartelor de activitate ale instituției pentru anii 2018, 2019 și 2020 încalcă dispozițiile constituționale și legale

Avocatul Poporului: Respingerea Rapoartelor de activitate ale instituției pentru anii 2018, 2019 și 2020 încalcă dispozițiile constituționale și legale
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporului, Renate Weber, transmite, marți, printr-un comunicat de presă, că respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate a instituției pentru anii 2018 – 2020 încalcă legea și prevederile Constituției.

Avocatul Poporului, reacție în urma anunțului privind respingerea în Parlament a rapoartelor de activitateale instituției

În comunicatul citat se precizează că, potrivit Constituției și legii care reglementează activitatea instituției, Avocatul Poporului ”este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică”, ”nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ”, ”nimeni nu îl poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucțiunilor sau dispozițiilor sale” și ”în exercitarea atribuțiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice”.

În aceste condiții, Avocatul Poporului răspunde numai în fața Parlamentului, răspundere ce se materializează prin obligația prezentării de rapoarte anuale sau speciale, rapoarte prin care pot fi evidențiate ”lipsurile şi disfuncțiile grave din administrație” și se pot face recomandări în sensul modificării legislației sau propuneri de măsuri pentru ocrotirea drepturilor și libertărților persoanelor.

”În data de 25 mai 2021, Avocatul Poporului a participat la ședința comună a Comisiilor juridice din cele două Camere ale Parlamentului, în cadrul căreia au fost dezbătute și respinse Rapoartele de activitate pentru anii 2018, 2019 și 2020 ale instituției Avocatului Poporului, în pofida faptului că nici Constituția și nici Legea nr. 35/1997 nu prevăd o astfel de procedură. Ca o garanție a independenței Avocatului Poporului, nici Constituția, nici legea organică de organizare și funcționare a instituției nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin votul Parlamentului, singura prevedere expresă fiind cea referitoare la prezentarea în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului (art. 60 din Constituție). Potrivit procedurilor parlamentare, dezbaterea nu înseamnă votarea raportului, dezbaterea și votarea fiind etape distincte ale procedurii parlamentare”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

În ceea ce privește ședința comună de marți a Camerei Deputaților și Senatului, pe a cărei ordine de zi se află și respingerea rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului, reprezentanții instituției susțin că Renate Weber nu a fost invitată în plen pentru a prezenta rapoartele.

”Este pentru prima dată în istoria instituției, din 1997 până astăzi, când Parlamentul este sesizat cu o solicitare de respingere a rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului. Până în prezent, nici raportul Curții de Conturi și nici al Avocatului Poporului, instituții de rang constituțional, caracterizate de principiile autonomiei și independenței, nu au fost supuse aprobării sau respingerii prin vot în Plenul Camerelor. (…)

Pe cale de consecință, în lipsa unei prevederi exprese a Constituției și a legii organice privind finalizarea dezbaterilor cu votul privind aprobarea sau respingerea, influența Parlamentului asupra instituției Avocatul Poporului este diferită față de controlul parlamentar exercitat asupra altor tipuri de organisme aflate sub control parlamentar, în cazul cărora legislația stabilește expres posibilitatea respingerii/aprobării raportului de activitate, cu consecința directă a demiterii conducătorului”, se mai arată în comunicatul citat.

Kelemen Hunor:Vom respinge raportul laAvocatul Poporului

Vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat, luni, la finalul ședinței coaliției că, marți, va fi respins în Parlament raportul de activitate al Avocatului Poporului.

„Vom respinge raportul laAvocatul Poporuluişi la CNA. Celelalte două rapoarte vor fi votate, vor fi susţinute de grupurile noastre. (…) Mâine se respinge raportul şi urmează o altă şedinţă când se va decide ce se va întâmpla cuAvocatul Poporuluişi după aceea o altă şedinţă, probabil undeva în septembrie, că în iunie nu ai cum să faci, în care, după audierile în comisiile de specialitate, se voteazăAvocatul Poporului”, a declarat Kelemen Hunor.

Ultima oră
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)