Băsescu: Nu vreau să fiu președinte la masa verde, prin nevalidarea referendumului. Românii să vină la vot pe 29 iulie

Băsescu: Nu vreau să fiu președinte la masa verde, prin nevalidarea referendumului. Românii să vină la vot pe 29 iulie

Președintele Traian Băsescu a făcut un apel la adresa românilor pe care i-a îndemnat să se prezinte la vot pe 29 iulie, indiferent de opțiunea lor politică.

În campania pentru acest referendum, nu mă bat pentru un scaun, am stat pe el 7 ani și nu este unul comod. O să mă bat pentru România, pentru cei 22 de milioane de români și pentru interesul pe termen mediu și lung al României. Obiectivul meu este să apăr România și prin ceea ce se va întâmpla la referendum partneerii noștri să vadă că poporul român înțelege mai bine unele valori democratice decât unele grupuri din Parlament”, a spus Băsescu.

Președintele suspendat al României a precizat că nu dorește să fie președinte „la masa verde”, în cazul în care referendumul ar fi nevalidat din cauza neparticipării la vot a românilor.

Nu vreau să fiu președinte la masa verde, prin nevalidarea referendumului. Fac un apel românilor să participe la vot pe 29, indiferent care le este opțiunea, este important acum ca cetpțenii acestei țări să demonsttreze Europei că suntem europeni, că nu cădem într-o capcană a riscului de restaurație. Pe 29 nu discutăm numai despre menținerea sau nu a președintelui ales, sau suspendat, pe 29 iulie românii pot da un semnal că resping restaurația și mersul înapoi al României”, a spus acesta.

Băsescu a reclamat lipsa unui regulament clar al desfășurării referendumului, în condițiile în care votul este programat să aibă loc în două săptămâni.

Deși mai sunt două săptămâni până la alegere, încă nu s-a stabilit care sunt condițiile de validare a referendumului, secțiile de votare și cred că nu este cinstit să reduci cu mai bine de 50% numărul secțiilor de votare din străinătate. Fac un apel ca numărul de secții de votare să fie cel puțin egal, adică 300, cu cel de la alegerile din 2009 când am fost ales președinte, altfel se creează chiar condiții de invalidare a referendumului prin reparticiparea la urne”, a spus Băsescu.

Referendumul este validat sau invalidat de CC, ce treabă are Parlamentul să stabilească o cale de urmat?”, a mai spus Băsescu.

Necinstit a fost că au suspendat președintele și vor să ascundă abuzurile făcute în săptămâna neagră prin decapitarea conducerii statului, vor să ascundă și să legitimeze prin votul poporului român o acțiune ilegitimă, prin care au lovit grav în instituțiile statului de drept prin abuz. Românii nu vor veni să legitimeze decapitarea instituțiilor statului. Nu se cade să-ți atragi poporul într-o astfel de capcană, a legitimării unor acte grave de șubrezire a statului de drept.”, a mai declarat președintele suspendat.

Opt ani cât am fost președinte împreună cu guvernul, cu ministerul de externe, am construit cu migală credibilitatea României în interiorul UE, un obiectiv care părea foarte greu de atins în 2007. (…)  Am fost o țară care s-a afirmat a fi loială a valorilor europene și a partenerilor ei. Din păcate, ca urmare a săptămânii negre a României, România s-a decredibilizat profund. Vă asigur că răul pe care l-au făcut acești oameni românilor…este imens și ne vor trebui ani să revenim la un nivel de credibilitate care să ne facă din nou parteneri”, a mai spus Băsescu.

Astăzi am ajuns o țară care primește instrucțiuni, când se ajunge la acest stadiu este un moment în care țara respectivă poate fi considerată izolată, iar pentru conducătorii țării, ușile sunt închise. (…) Crin a rămas la nivelul unui bârfitor”, a mai spus Băsescu.

Președintele suspendat Traian Băsescu a lansat o ofertă celor patru lideri USL aflați la putere, pe care îi invită urgent la discuții pentru a găsi soluții pentru diminuarea impactului situației politice din România.

Fac o ofertă publică lui Crin Antonescu, președintelui Camerei Deputaților, Președintele Senatului și premierul României. Eu mâine dimineață plec din București. Dacă până cei sunt gata să merg să le spun, să merg să salveze ce mai e de salvat, sunt soluții costisitoare, dar am obligația să o fac, dacă vor avea amabilitatea să mă invite la discuții, sunt soluții să stopăm degradarea și procesul de degradare a României care a început, în interiorul UE. Soluțiile nu sunt ușoare, dar pot fi făcute foarte rapid în interesul României”, a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu: Nu vreau să fiu președinte la masa verde

Embed: " />