Daniel Zamfir (PNL) cere ELIMINAREA IMUNITĂȚII celor din conducerea BNR. Proiectul de lege, DEPUS la Senat!

Daniel Zamfir (PNL) cere ELIMINAREA IMUNITĂȚII celor din conducerea BNR. Proiectul de lege, DEPUS la Senat!

Senatorul PNL Daniel Zamfir, inițiator al proiectelor de lege privind plafonarea dobănzilor sau ”darea în plată” duce războiul cu BNR la un nou nivel. Acesta a depus în Parlament un proiect de eliminare a imunității membrilor Consiliului de Administrație al BNR, scrie Libertatea.

Parlamentarul spune că este vorba despre acele articole din legea de funcționare a BNR care ”exonerează de răspundere civilă și penală pe cei din conducerea instituției”. Potrivit propunerii legislative a senatorului PNL, care a intrat în colimatorul propriului partid, se elimină din Legea de funcționare a BNR alineatul care prevede că toate ”cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Naţională a României, iar personalului cu atribuţii de supraveghere îi este interzisă participarea în cadrul comisiilor de expertiză, precum şi la orice alte acţiuni de verificare care excedează atribuţiile şi competenţele conferite acestuia prin lege.

Daniel Zamfir afirmă că ”se statuează un regim privilegiat pentru aceste categorii de personal, un nou tip de imunitate care este de natură să creeze un dezechilibru în ceea ce privește răspunderea tuturor cetățenilor în fața legii, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, imunitate care excede cadrului constituțional”.

Practic, prin menținerea acestor preveri în Legea privind Statutul Băncii Naționale putem vorbi despre o lipsă de asumare a responsabilității factorilor decizionali din cadrul BNR, în condițiile în care aceștia nu răspund în fața legii pentru decizii de importanță majoră asupra societății și economiei românești”, mai spune inițiatorul proiectului de lege.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, primă Cameră sesizată în acest caz.

Daniel Zamfir a intrat în conflict cu conducerea PNL în urma divergențelor cu Ludovic Orban, pierzând conducerea comisie economice din Senat, unde a fost înlocuit cu sernatorul PNl Florin Cîțu.

Ulterior, senatorii PNL Florin Cîțu și Daniel Zamfir au intrat într-o puternică polemică cu privire la BNR.