Candidatul PSD la viitoarele alegeri prezidențiale va fi desemnat „pe model american”. Marcel Ciolacu: Vom face o modificare statutară. Decizia trebuie dusă până la baza partidului

Candidatul PSD la viitoarele alegeri prezidențiale va fi desemnat „pe model american”. Marcel Ciolacu: Vom face o modificare statutară. Decizia trebuie dusă până la baza partidului
Foto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a explicat că s-a încheiat „o dată pentru totdeauna” cutuma potrivit căreia președintele partidului este de drept și candidatul la funcția de Președinte al României. Pentru viitoarele alegeri prezidențiale, spune el, social-democrații își vor alege omul care să-i reprezinte în cursă pe baza unor alegeri interne desfășurate pe perioadă limitată.

Cum va fi desemnat candidatul PSD la viitoarele alegeri prezidențiale. Ce a declarat Marcel Ciolacu, președintele formațiunii

„Am stabilit cu colegii mei și vom face o modificare statutară. Candidatul pentru alegerile de la prezidențiale nu va mai fi desemnat de către Comitetul Politic Național. Vor fi alegeri preliminare în interiorul partidului, pe o perioadă limitată de timp. Pe model american, în fiecare organizație vor merge candidații. Să vedem statutar chiar susținerea unui candidat independent. Doresc să lărgim cât putem de mult această posibilitate și opțiune a cuiva să candideze și să fie susținut de către Partidul Social Democrat”, a declarat Marcel Ciolacu, marți, la DC News.

Decizia trebuie dusă până la baza partidului, mai ales pentru o asemenea demnitate publică, spune președintele PSD.

„Decizia să fie luată de ultimul primar, ultimul consilier comunal. Toată lumea să vadă cine își dorește această demnitate. Ei vor vota dacă persoana respectivă este cea îndreptățită sau nu. Categoric, îmi doresc să fie cât mai mulți candidați. S-a terminat și terminăm o dată pentru totdeauna în interiorul Partidului Social Democrat că președintele partidului este de drept sau este obligat să fie și candidatul la funcția de Președinte al României. Eu cred că este o modificare de fond foarte importantă și foarte necesară într-un partid modern european. Decizia trebuie dusă până la baza partidului, mai ales pentru asemenea demnitate”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Referitor la faptul că, deși următoarele alegeri prezidențiale vor avea loc abia în 2024, deja sunt vehiculate mai multe nume pentru o candidatură din partea PSD, Marcel Ciolacu a subliniat: „Și este foarte bine să fie așa. Este foarte bine să fie cât mai mulți candidați. Pe mine m-a interesat în mod deosebit să se termine odată cu această, domne`, ești președintele partidului, de drept trebuie să fii și candidat, de drept ești tu tot – nu, s-a terminat în PSD acest lucru! Am promis, de când am fost ales de către colegii mei, și o să o duc până la capăt”.

Tot marți, Marcel Ciolacu a vorbit și despre relația instituțională dintre PSD și actualul Președinte al României, Klaus Iohannis, și susține că între cele două părți nu există niciun fel de comunicare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari
22:25 - Tatăl premierului britanic Boris Johnson a obţinut cetăţenia franceză: „Voi fi întotdeauna european”