Cât lemn s-a furat din pădurile României? Tanczos Barna: „Dacă hoţul nu este prins, nu ştii cu cât a plecat” (VIDEO)

Cât lemn s-a furat din pădurile României? Tanczos Barna: „Dacă hoţul nu este prins, nu ştii cu cât a plecat” (VIDEO)
Foto: Tanczos Barna / Facebook

Prevenția în privința defrișării pădurilor nu prea există în țara noastră. Cel puțin asta înțelegem din spusele ministrului Mediului, Tanczos Barna, care afirmă senin că nu știe cât lemn se fură din pădurile țării. Și nici de unde. Dar se laudă cu hoții prinși. Doar că, la fel, nu știe câți au scăpat.

Tanczos Barna, despre furtul de lemn din pădurile României

Ministrul Mediului a prezentat un raport al Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos, cunoscut drept SUMAL, care are ca scop să monitorizeze avizele de transport de lemn în țară. Tanczos Barna a fost, însă, pus în dificultate de un jurnalist care l-a înrebat cât material lemnos s-a furat din pădure, informează B1 TV în cadrul Știrilor B1, prezentate de Nadia Ciurlin.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Dacă hoţul nu este prins, nu ştii cu cât a plecat. Să spui cât s-a furat este imposibil pentru că noi vorbim de cantităţile confiscate, putem vorbi de cantităţile în plus constatate la transport, putem vorbi de camioanele confiscate, putem vorbi de amenzile aplicate, dar să spună cineva astăzi câţi metri cubi s-au furat este imposibil”, a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a subliniat că au fost peste 3.400 de suspiciuni cu privire la transport, din care 754 au fost verificate, iar 123 au fost confirmate.

„Este o exploatare nelegală, există şi va exista, rolul nostru este să reducem la minim aceste cantităţi şi sistemul să ofere o trasabilitate şi un control atât de riguros încât posibilităţile să fie din ce în ce mai mici”, a mai spus ministrul.

De asemenea, Tanczos Barna s-a lăudat cu faptul că, în ultimele șase luni, numărul total de interogări prin Inspectorul Pădurii a crescut de la 631.000 la peste 858.000.