Câtă încredere au aleșii în Parlament: ”Nu foarte multă”. Totuşi, „unii ar merita statui”

Câtă încredere au aleșii în Parlament: ”Nu foarte multă”. Totuşi, „unii ar merita statui”
Foto: capital.ro

Încrederea aleșilor în Legislativ scade constant de când procurorii antocorupție au declanșat lupta împotriva corupției în rândul parlamentarilor. Una dintre rezolvări, în viziunea lor, ar fi mărirea indemnizaţiei parlamentarilor, cumulat cu micşorarea numărului de parlamentari, şi astfel ar creşte şi calitatea aleşilor.

Nici românii nu au mai multă încredere în Parlament. Conform unui sondaj, 60% dintre cetățeni o părere oarecum proastă şi foarte proastă despre Legislativ, scrie Gândul.

Conform sursei citate, răspunsurile unor deputaţi şi senatori arată faptul că nici aleşii nu se îndepărtează foarte mult de aceeaşi opinie, unii dintre ei spunând că nu prea au încredere în Parlament.

Senatorul UNPR Ionel Agrigoroaiei a declarat săptămâna trecută că nu are foarte multă încredere în Parlament, motivând că există grupuri infracţionale care au legătură cu corupţia.

Nu este însă singurul care gândeşte aşa. Senatorul PNL Marius Bălu susţine că, în primul rând, este şi cetăţean şi se identifică cu opinia publică. Din acest motiv, mai ales că „vede şi în interior”, liberalul admite faptul că „nu are o încredere foarte mare” în Parlament.

”Înainte de a fi politician, sunt cetăţean al acestei ţări şi nu prea ies din ceea ce înseamnă opinia publică legată de Parlament. Sigur că nu am o încredere foarte mare, văd şi eu ce se întâmplă şi nu sunt deloc mulţumit de cum se reflectă activitatea Parlamentului în interior. Mai mult ca orice cetăţean, văd şi din interior ce se întâmplă, văd cum priorităţile unui parlamentar, de multe ori, nu sunt aceleaşi cu priorităţile cetăţeanului. Văd cum se dau voturi împotriva justiţie, văd cum se fac propuneri de lege pentru acordarea unor facilităţi, unor indemnizaţii de-a dreptul ruşinoase. Acestea sunt numai câteva din aspectele care, zic eu, nu fac bine imaginii Parlamentului”, a declarat Bălu pentu Gândul.

Liberalul spune că în acest moment justiția merită cea mai mare încredere, afirmând totodată că indemnizația pe care o primeșete este suficientă: ”Sunt de acord, mai degrabă, cu o dezbatere despre ce înseamnă indemnizaţia unui parlamentar. Sunt la primul mandat şi acum am aflat şi eu că nouă nu ne merge vechimea pe durata mandatului. Pot fi de acord cu o dezbatere despre restricţiile la care este supus un parlamentar în timpul mandatului şi numai în urma unei dezbateri, la care să participe societatea civilă, ONG-urile, reprezentanţi ai Parlamentului. Dar să venim cu o propunere că mărim cu 300 de euro, sau la 3.500 de euro pentru că nu avem cămăşi să ne schimbăm, mi se pare de-a dreptul o prostie. La nivelul salariilor din România, da, este suficient de mare pentru demnitar. Însă vreau să vă spun că am şef de serviciu, la mine în circumscripţie, de la Direcţia Financiară, care are un salariu mai mare decât un parlamentar”, a explicat senatorul, făcând referire la colegul său, Ionel Agrigoroaei, care a spus că un parlamentar ar trebui să primească o indemnizaţie de 3.500 de euro.

Sunt și deputați nemulțumiți de instituția pe care o reprezeintă.

Deputata PNL Niculina Mocioi a precizat că cea mai mare încredere o are în tot ceea ce înseamnă justiţie. Despre Parlament însă, prea puţine cuvinte. În opinia ei, procedurile sunt greoaie şi este dificil să realizezi ceva.

”Mi-aş dori ca şi Legislativul să ajungă, din nou, aşa cum probabil a fost, în urmă cu foarte mulţi ani, ca şi încredere pentru români. Eu sper ca, în viitorul Legislativ, odată cu aceste schimbări pe Cod Electoral, să avem parte şi de nişte proceduri mai simple. Sigur, eu sunt la primul mandat, nu am o foarte mare experienţă politică în spate, dar mi-am imaginat Parlamentul altfel. Procedurile sunt greoaie, îşi doreşti să faci foarte multe lucruri pozitive pentru cei care te-au trimis în Parlament şi realizezi că dacă azi introduci un proiect de lege, s-ar putea să treacă minim un an până când el îşi urmează cursul. Nu este firesc”, a explicat Mocioi.

Cu privire la salariile aleșilor, deputatl liberal a spus că ”dacă te raportezi la felul în care economia merge în momentul de faţă, nu ar fi deloc în regulă ca parlamentarii să vină cu solicitări de genul. Dacă şi economia noastră ar fi ca economia Germaniei, eu sunt convinsă că altfel ar sta lucrurile. Nu este momentul acum pentru indemnizaţii mai mari sau pensii speciale”.

Dar sunt și parlamentari care spune că merită statui. Senatorul PSD Sorin Ilieşiu susţine că are încredere în Parlament, în ciuda faptului că Legislativul nu are cea mai bună imagine.

”În primul rând, am încredere în Parlament, pentru că Parlamentul înseamnă reprezentanţii legitimi poporului român şi sunt de ordinul sutelor, ar trebui să fie poate mai puţini. Parlamentul are avantajul că are două Camere, dacă prima greşeşte, a doua poate să repare greşeala. Cred că Parlamentul înseamnă instituţia în care ar trebui să avem încredere cel mai mult toţi cetăţenii”, a răspuns senatorul.

”Există parlamentari în România care sunt parlamentari din 1990, 1992, care au numeroase mandate şi care nu se pot lăuda că au iniţiat o lege importantă sau unii, nici măcar, o lege neimportantă. Din această cauză, evident că indemnizaţia este uriaşă. Pentru cei care sunt foarte dedicaţi, care fac legi extrem de importante, care pot determina o asanare a societăţii româneşti, pot determina o relansare a educaţiei naţionale, a programului de sănătate, a economiei, a pune în valoarea creativitatea şi inventivitatea extraordinară a românilor prin legi, asemenea parlamentari ar merita şi statui, nu doar o indemnizaţie, a adăugat senatorul proaspăt înscris în PSD.

Soluţia propusă de el este însă foarte simplă: ”o lege care să-i premieze pe cei merituoşi şi să-i amendeze pe cei care nu sunt merituoşi”.

Senatorul Ionel Agrigoroaei s-a arătat tottal nemulțumit de indemnizația pe care o primește ca ales al poporului român.

„Eu spun aşa. Să aibă un salariu decent, minimum 3.500 de euro pentru un parlamentar, şi în acelaşi timp să crească anii de puşcărie pentru un parlamentar care este prins că face acte de corupţie până la 30 de ani. Şi acel parlamentar să nu mai aibă niciun drept, să i se confişte tot, să i se ia absolut tot dacă este prins. Pentru a avea o clasă politică care chiar să apere interesele ţării, trebuie să le asigurăm şi condiţii. Eu vreau să vă spun că mă întâlnesc zilnic cu delegaţii străine, dezbat tot felul de probleme economice, chiar reuşesc să promovez investiţii în afara României pentru românii noştri, pentru mediul antreprenorial românesc, sau invers, pentru crearea locurilor de muncă în România, şi eu mă duc cu un Cielo ruginit de 15 ani la acea întâlnire”, a mai spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`