Cătălin Predoiu: Gâlceava iscată de USL în proiectul Roșia Montană poate fi lămurită ușor, iar proiectul Roșia Montană poate fi realizabil

Cătălin Predoiu: Gâlceava iscată de USL în proiectul Roșia Montană poate fi lămurită ușor, iar proiectul Roșia Montană poate fi realizabil
Foto: evz.ro

Cătălin Predoiu a explicat, pe pagina sa de Facebook, că gâlceava iscată de USL în proiectul Roșia Montană ar putea fi lămurită cu ușurință dacă Guvernul ar redacta un document de politică publică prin care ar răspunde mai multor întrebări.

Gâlceava publică iscată de USL în proiectul Roșia Montană poate fi lămurită ușor dacă Guvernul, formând un grup de lucru interministerial justiție-mediu-economie, redactează un document de politică publică în care răspunde public următoarelor întrebări”, a scris democrat-liberalul.

Totodată, acesta a enumerat întrebările la care Guvernul ar trebui să răspundă.

1)ce obligații juridice are statul român față de investitor astăzi?
2) ce obligații juridice are investitorul față de statul român astăzi?
3) ce vrea guvernul, să facă sau nu proiectul?
4) are investitorul capacitatea tehnică să facă proiectul?
5) are investitorul credibilitatea pentru a fi finanțat de bănci să facă proiectul?
6) are investitorul probleme de încorporare juridică sau nu?
7) sunt sau nu drepturile financiare ale statului român comparabile cu drepturile unui stat din Europa sau America de Nord conferite de investitor în proiecte similare?

8) dacă Parlamentul adoptă proiectul Guvernului USL, vădit neconstituțional, va fi acceptat ca izvor de drepturi pentru investitor de către băncile care vor fi solicitate să finanțeze proiectul?
9) dacă băncile nu vor finanța proiectul pentru că legea adoptată de Parlament, izvor de drepturi pentru investitor, este neconstituțională, va fi statul român pasibil de daune sau nu?
10) dacă statul român va fi pasibil de daune către investitor pentru că legea USL nu va fi considerată un izvor de drepturi legitim de către bănci, fiind neconstituțională, și în consecință, acestea nu vor finanța proiectul, cine va acoperi daunele, membrii Guvernului USL sau parlamentarii care vor vota proiectul Guvernului USL?

Predoiu a explicat apoi că, în condițiile de mediu legale și cu negocierea unui pachet financiar rezonabil pentru statul român, proiectul Roșia Montană s-ar putea realiza.