Cazul Teo Peter, în cablogramele WikiLeaks: Băsescu oferă ironic un milion de dolari SUA pentru despăgubiri

Cazul Teo Peter, în cablogramele WikiLeaks: Băsescu oferă ironic un milion de dolari SUA pentru despăgubiri
Foto: evz.ro

Cazul Teo Peter apare în mai multe cablograme WikiLeaks, unele fragmente fiind publicate încă de anul trecut. Într-un document din anul 2005, oficialii Ambasadei SUA la Bucureşti vorbesc despre o discuţie purtată între preşedintele Traian Băsescu şi ambasadorul Statelor Unite pe tema accidentului în care şi-a pierdut viaţa cântăreţul.

În cablogramă se precizează că „premierul Tăriceanu şi ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere întoarcerea soldatului, fiind posibil să repete promisiunea făcută mai devreme ambasadorului nostru de către Băsescu, că fostul şef de detaşament va avea parte de un proces echidistant şi, indiferent de rezultat, nu va petrece nicio zi la închisoare în România”.

Într-un alt document, publicat de kamikazeonline.ro, apare o propunere ciudată formulată de preşedintele Traian Băsescu. Pentru că SUA nu vor să plătească despăgubiri mai mari de 80.000 de dolari pentru familia lui Teo Peter, şeful statului se oferă să trimită Pentagonului, în secret, suma de un milion de dolari, astfel încât despăgubirile să fie adecvate.

În replică, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, precizează, pentru gândul.info, că Traian Băsescu „a avut în mod constant în atenţie” cazul Teo Peter, încă de la începutul primului său mandat.

“De altfel, vă pot spune că în contextul unui anumit blocaj în discuţiile bilaterale pe această temă, preşedintele chiar a evocat în mod ironic posibilitatea ca statul român să sprijine autorităţile americane cu un milion de dolari în vederea despăgubirii familiei lui Teo Peter” , mai precizează consilierul prezidenţial.

Ultima oră
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)
21:56 - Profesorii, a doua cea mai vaccinată categorie profesională. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la testarea periodică a cadrelor didactice (VIDEO)
21:35 - În ce condiții ar putea fi vaccinați anti-COVID elevii, la școală. Precizările ministrului Sorin Cîmpeanu (VIDEO)
21:31 - Cazul românului reținut în Cipru. MAE: Instanța a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii. Decizia nu e definitivă
21:22 - Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: Există 5.000 de teste la nivelul fiecărui județ, ce vor putea fi folosite în cazul în care apar simptome