Cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi a ajuns la Parlament

Cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi a ajuns la Parlament

Cererea Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi a fost înregistrată la Secretariatul General al Parlamentului.

Acum urmează să se convoce biroul Permanet în care să se stabilească ziua de plen în care deputaţii vor discuta despre ridicarea imunităţii deputatul liberal.

Între timp, liberalii se reunesc duminică pentru a vota propunerea partidului pentru Transporturi.

Cât priveşte procedurile, cererea de începere a urmăririi penale trebuie discutată mai întâi de Comisia juridică a respectivei camere. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla abia săptămâna viitoare, când la discuţii va fi prezent şi fostul ministru al Transporturilor

Membrii comisiei vor hotărî apoi prin vot secret dacă sunt de acord sau nu cu începerea urmării penale a lui Silaghi. Pasul următor, potrivit regulamentului, prevede ca şi partidul din care face parte deputatul, în acest caz PNL, să ia act de decizia Comisiei Juridice.

În final, toate documentele ajung în plenul Camerei Deputaţilor unde jumătate plus unu din cei prezenţi trebuie să voteze dacă acceptă sau nu începerea urmării penale a colegului lor.

Pentru a fi luată în discuţie solicitarea DNA, mai există însă şi posibilitatea organizării unei sesiuni extraordinare. Varianta este însă exclusă de deputatul PSD, Florin Iordache, care consideră că nu se impune acest lucru.

DNA a cerut, luni, formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru infracțiunea de trafic de influență în formă continuată.

Deputatul este acuzat de trafic de influență în formă continuată, fapte despre care există indicii și date că ar fi fost săvârșite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor.

Potrivit DNA, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul asigurării derulării contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu CNADNR, iar plățile să fie într-un termen rezonabil.

Totodată, Ovidiu Silaghi a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.