Aproximativ 2 miliarde de euro vor fi scoase de sub sechestru, în 6 martie, din cauză că Guvernul sau Parlamentul nu au reușit să corecteze în timp util o prevedere legală, ce fusese declarată neconstituțională de CCR.
Potrivit HotNews.ro, în 21 ianuarie, CCR publica decizia nr. 581 din 1 octombrie 2019, care cataloga drept neconstituțională prelungirea automată a sechestrului ANAF până la finalul cercetării penale.
Instituția fundamentală a stabilit, practic, că legiuitorul nu are competenţa de a reglementa menţinerea măsurii asigurătorii administrative pe un termen nedefinit şi aleatoriu. În aceste condiții, „revine legiuitorului să identifice mecanismele procedurale adecvate prin care să fie respectate exigenţele statului de drept” și care să asigure că drepturile şi/sau măsurile prevăzute nu sunt „teoretice şi iluzorii”.
Potrivit legii CCR 47/1992, dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei
Acest termen de 45 de zile expiră în 6 martie. Până în acest moment, nici Parlamentul și nici Guvernul nu au corectat prevederile legislative declarate neconstituționale
În dosarele penale aflate în prezent în cercetare penală sunt impuse măsuri asigurătorii de circa 10 miliarde de lei, pentru care nu există titluri de creanțe emise.