Claudiu Năsui, discuție cu ministrul elen al turismului. Grecia vrea să primească „un număr mare” de turiști români înainte de Paște, pe baza unui certificat verde

Claudiu Năsui, discuție cu ministrul elen al turismului. Grecia vrea să primească „un număr mare” de turiști români înainte de Paște, pe baza unui certificat verde
foto: Pixabay

Claudiu Năsui, ministrul Economiei și Turismului, a primit vineri vizita lui Haris Theoharis, ministrul elen al Turismului, alături de care a discutat despre libera circulație în UE și despre planul integrat de deschidere a turismului între România și Grecia în condiții de siguranță, iar Atena a propus instituirea unui „certificat verde” pe baza căruia își propune să deschidă granițele elene la jumătatea lunii aprilie, înaintea Paștelui.

Certificatul verde ar presupune una dintre cele trei condiții – fie dovada unui test negativ, fie dovada vaccinării, fie să fi trecut prin boală și să prezinte un test de anticorpi – și „ar permite turiștilor români să călătorească în Grecia, în condiții de siguranță, nediscriminatorii”, a precizat Ministerul Economiei printr-un comunicat de presă.

Grecia vrea să primească „un număr mare” de turiști români înainte de Paște, pe baza unui certificat verde. Ce au declarat Claudiu Năsui și ministrul elen al turismului

„Vizita mea în România și discuțiile pe care le-am avut atât cu oficiali guvernamentali, cât și cu alți actori din zona turismului, au confirmat mai presus de toate profunda și puternica prietenie greco-română. Consider că am făcut pași cruciali în scopul realizării reluării fluxurilor turistice. Ne-am angajat în discuții detaliate cu privire la cadrul cerințelor pentru a face acest lucru, modalitățile de implementare a protocoalelor de sănătate, certificatele de vaccinare și toate procedurile care vor trebui aplicate în lunile următoare. În primul rând, obiectivul nostru este să protejăm sănătatea fiecărui vizitator, oferind în același timp un nivel ridicat de servicii, în condiții de siguranță absolută.Sunt sigur că înainte de Paști vom avea plăcerea de a primi un număr mare de turiști români în Grecia. Deci, putem pleca împreună într-o călătorie care ne va duce înapoi la normalitate”, a declarat ministrul elen Haris Theoharis.

La rândul său, ministrul Claudiu Năsui a spus că își dorește deschiderea turismului și salută inițiativa Guvernului Elen.

„Suntem pe aceeași lungime de undă în privința deschiderii turismului în ambele țări. Grecia este o destinație favorită a românilor și facem eforturi să le facilităm accesul la o vacanță binemeritată. La nivel tehnic, am discutat posibilitatea acceptării reciproce a documentelor care să asigure un acces facil al turiștilor în ambele țări. Este posibil să se permită circulația liberă cu dovada unui test PCR, test de anticorpi și certificat de vaccinare anti-COVID. O decizie în acest sens se va lua de către partea română la nivel de Premier, după consultări cu instituțiile din Sănătate. Sănătatea românilor este prioritatea zero a guvernului României. În ordinea priorităților urmează vaccinarea populației și deschiderea economiei, inclusiv a turismului intern și extern”, a spus Claudiu Năsui, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului.