Comisarul UE pentru justiție: Comisia Europeană se va reuni pentru a discuta situația politică din România

Comisarul UE pentru justiție: Comisia Europeană se va reuni pentru a discuta situația politică din România
Foto: business-forum.ro

Comisia Europeană se va reuni, săptămâna viitoare, pentru a discuta situația politică din România, a afirmat comisarul UE pentru justiție, Viviane Reding, potrivit AFP.

Autoritățile europene urmează să decidă care va fi atitudinea lor față de situația de la București. Viviane Reding a spus anterior că situația de față riscă să afecteze integrarea deplină României în UE.

Personal, eu văd un mare pericol în recentele evenimente din România, care pot afecta progresele înregistrate în ultimii ani„, a precizat Reding.

Ea declarase anterior că actuala criză internă poate afecta integrarea României în Schengen. „România riscă să rămână în afara spaţiului Schengen dacă măsurile implementate de premier nu sunt anulate”, a spus Viviane Reding.

Această declarație survine după ce tot mai mulți oficiali europeni critică noul regim de la București. Astfel, chiar miercuri, preşedintele socialist al Parlamentului European, Martin Schulz, practic coleg cu Victor Ponta, a declarat într-un interviu pentru Le Monde că „înlocuirile rapide care au avut loc în fruntea mai multor instituţii din România sunt cel puţin stupefiante”.

„Un prim-ministru care are o largă majoritate poate schimba Constituţia ţării sale, dar nu poate lua măsuri care să intre în contradicţie cu regulile şi valorile noastre”, a spus Schulz. El a mai declarat că Uniunea Europeană e „prea tăcută” privind situația din România, spunând că va discuta această chestiune și cu președintele francez, François Hollande.

Tot o poziție dură la adresa României a avut și cancelarul german, Angela Merkel, care a calificat drept „inacceptabilă situația de la București.

Situația politică din România este una destul de complicată, Guvernul Ponta fiind acuzat de abuzuri și de ignorarea Constituției, în timp ce președintele Traian Băsescu este față în față cu suspendarea, putând fi demis pe 29 iulie, în urma referendumului popular.

Ultima oră
20:28 - Beatrice Mahler: Secția de Terapie Intensivă de la Institutul Marius Nasta e plină de câteva săptămâni. Presiunea și dificultatea cazurilor cresc de la o zi la alta (VIDEO)
20:11 - Lista orașelor cu cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19. Unde este obligatoriu certificatul verde
20:03 - DOCUMENT. Peste 70 de liberali au lansat un apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale. Ludovic Orban: Nu ne permitem să ne jucăm cu soarta României
19:53 - Drama unei bătrâne de 101 din Botoșani, care a rămas fără casă din cauza unui incendiu
19:34 - Joe Biden, la Adunarea Generală a ONU: SUA nu caută un Război Rece cu China și e gata să lucreze cu orice națiune care caută o rezolvare pașnică la provocări comune (VIDEO)
19:29 - Peste 15.600 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate în ultimele 24 de ore, în România
19:12 - Rata de acoperire vaccinală din București a depășit 50%, anunță Valeriu Gheorghiță
19:06 - Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
18:49 - Ioana Mihăilă: Doresc să amintesc premierului că vaccinarea a fost în subordinea sa directă / Ar fi fost o iresponsabilitate să fi blocat paturile ATI pentru pacienții COVID-19 când aveam sub 50 de cazuri (VIDEO)
18:46 - Ele sunt cele mai în vârstă surori gemene din lume. Câți ani au japonezele care au doborât toate recordurile