România riscă un proces cu UE pentru că nu aplică integral normele privind confiscarea extinsă a prejudiciilor din dosarele penale

România riscă un proces cu UE pentru că nu aplică integral normele privind confiscarea extinsă a prejudiciilor din dosarele penale

Comisia Europeană solicită României și Bulgariei să aplice integral legislația Uniunii Europene privind înghețarea și confiscarea extinsă a prejudiciilor în dosarele penale. Cele două state au primit un termen de două luni pentru a transmite ce măsuri iau. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE, informează HotNews.

„Înghețarea și confiscarea bunurilor dobândite în urma comiterii unei infracțiuni îi privează pe infractori de activele dobândite ilegal. Acesta este un mijloc esențial de combatere a criminalității (organizate) și totodată o modalitate de a împiedica spălarea și reinvestirea produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni în activități comerciale licite sau ilicite”, arată Directiva 2014/42/UE.

Comisia Europeană a trimis acest aviz României și Bulgariei în condițiile în care, asemenea celorlalte state UE, cele două trebuiau să implementeze această directivă până în 4 octombrie 2015.

„Prin urmare, Comisia Europeană a decis astăzi să trimită un aviz motivat autorităților naționale ale acestor țări. Bulgaria și România au la dispoziție două luni pentru a răspunde; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la această chestiune”, a transmis C.E..